De Chinese autofabrikant BYD heeft zijn eerste gecharterde vrachtschip, de BYD Explorer No. 1, in gebruik genomen om zijn elektrische auto's naar Europa te verschepen. 

Het schip, dat in staat is om 7.000 auto's te vervoeren, is onderweg naar Europa met tussenstops in de Chinese havens Yantai en Shenzhen. Het vrachtschip wordt beheerd door een externe partij en is verhuurd aan BYD. Het schip is gebouwd door CIMC, een Chinese scheepsbouwer.

BYD heeft zijn positie als het best verkopende automerk in China heeft verstevigd en zelfs Tesla heeft ingehaald als 's werelds grootste fabrikant van elektrische voertuigen in het vierde kwartaal. De groeiende aanwezigheid van Chinese autofabrikanten in het buitenland, waaronder Nederland, heeft geleid tot onderzoek van de Europese Unie naar subsidies die de markt zouden kunnen verstoren.

De BYD Explorer No. 1, die begon aan zijn eerste reis vanuit de havenstad Longkou in Shandong, China, vertegenwoordigt een belangrijke stap in BYD's strategie om zijn export van elektrische voertuigen uit te breiden. Het schip is voorzien van twee tanks voor vloeibaar aardgas als belangrijkste brandstof, wat wijst op een inzet voor duurzamere scheepvaart.