DHL Global Forwarding heeft nabij Schiphol een nieuw distributiecentrum van 28.000 vierkante meters officieel in gebruik genomen. Het centrum is bedoeld voor opslag en crossdock-activiteiten van goederen die met luchtvracht ons land binnenkomen of verlaten en wordt bovendien het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van de expeditietak van DHL.

DHL Global Forwarding nam de sleutel in ontvangst van SEGRO Netherlands, de ontwikkelaar en eigenaar van de faciliteit. “Een bijzonder moment, want met de overdracht ronden we niet alleen een prachtig project af. We zetten ook een nieuwe stap in onze langdurige, sterke relatie met DHL en een grote stap in de verduurzaming van de logistieke sector in Nederland”, aldus Eelco Ouwerkerk, Head of SEGRO Netherland.

Het nieuwe DHL-distributiecentrum en Nederlandse hoofdkantoor van de expeditietak is gevestigd aan de oostzijde van SEGRO Park Amsterdam Airport. DHL Global Forwarding koos voor een langjarige huurovereenkomst. “Als grootste luchtvrachtexpediteur voegen we belangrijke nieuwe faciliteiten toe aan het luchtvrachtarsenaal van Schiphol. Daarmee draagt DHL direct bij aan de belangrijke vrachthubfunctie van onze nationale luchthaven voor de Nederlandse economie”, aldus Henk Venema, CEO DHL Global Forwarding Western Europe.

Het distributiecentrum voldoet aan hoge duurzaamheidsnormen. Zo zal het BREEAM Excellent gecertificeerd zijn. En er is meer wat deze locatie groen en toekomstbestendig maakt. “De staalconstructie is volledig circulair en demontabel”, vertelt Ouwerkerk. “Ook de gevelpanelen zijn 100% cradle to cradle. Daarnaast worden de gevels voorzien van beplanting en houten accenten. Dit alles sluit aan op de ESG-doelstellingen van DHL en SEGRO. Bovendien gaat het pand mooi op in de omgeving. Nog een bijzonder punt: de wegen op SEGRO Park Amsterdam Airport zijn aangelegd met 100% circulair asfalt. Innovatief en uniek.”

Het gebied waar SEGRO de nieuwe locatie ontwikkelde komt ook met een uitdaging: netcongestie, zoals dit op meer plekken in Nederland speelt. Om in de energiebehoefte van het gebouw en DHL te voldoen, koos SEGRO voor een unieke oplossing. Het gebouw werd voorzien van een speciaal ‘energieplein’. “Hier wordt ‘inhouse’ energie geproduceerd én opgeslagen om 24/7 in de energiebehoefte te voorzien”, legt Ouwerkerk uit. “Het meest opvallend is de enorme batterijopstelling van 1MW/1MWh en de buitenopstelling van de converters van de 3 MWp zonnestroominstallatie. Een technisch verhaal, maar in het kort: DHL is verzekerd van energie, duurzaam dat ook nog eens.”

De bouw van het distributiecentrum startte in september 2022. Inmiddels bouwt SEGRO verder aan de oostzijde (zichtlocatie A4/A5) en realiseert hier momenteel zes duurzame logistieke units, waarvan er nog enkele beschikbaar zijn. De oplevering van de units is gepland in Q2-2024.