Kotra, dat reeds eerder zijn gebouwen voorzag van zonnepanelen, zet nu een innovatieve stap richting duurzaam transport door zonnepanelen te installeren op haar opleggers.

Als onderdeel van deze groene initiatieven worden 10 opleggers uitgerust met de SolarOnTop technologie van IM Efficiency. "Op dit moment is het nog niet mogelijk om met een groot deel van ons wagenpark over te stappen naar elektrisch of andere alternatieven. Maar wij vinden het wel belangrijk om waar mogelijk de CO2 uitstoot te verminderen," meldt het bedrijf. Met de SolarOnTop technologie streeft Kotra naar een besparing van ongeveer 2.000 liter brandstof en een reductie van 7 ton CO2 per vrachtwagen.

De geavanceerde zonnepanelen, die zowel duurzaam als lichtgewicht zijn, genereren elektriciteit die optimaal wordt beheerd. Een slim energiebeheersysteem bepaalt hoe de opgewekte zonne-energie het beste kan worden gebruikt: "de energie kan worden opgeslagen in de lithiumbatterij van de SolarOnTop voor later gebruik, of wordt rechtstreeks aan de vrachtwagen en oplegger geleverd om het dieselverbruik te verminderen."

Maar er zijn nog meer voordelen. Door de accu's continu op te laden, wordt hun levensduur aanzienlijk verlengd, wat zowel het milieu ten goede komt als kosten bespaart. Voor de chauffeurs van Kotra betekent dit ook meer comfort. Hun standairco valt niet meer uit omdat de accu's constant worden bijgeladen, vooral handig omdat veel van hen 's nachts rijden en overdag rusten.