De logistieke industrie begint echt te praten over drone delivery nu Amazon, Alphabet, UPS en anderen hun diensten van de grond krijgen. Zelfs binnen de fulfillment worden drones steeds interessanter. 

 

E-commerce orderverwerkingsplatform PFS, een dochteronderneming van PFSweb dat luxemerken als Pandora en L'Oreal tot zijn klanten mag rekenen, werkt samen met tech provider Vimaan om drones in zijn bedrijf te introduceren, maar ze zullen geen leveringen doen.

In feite zullen de toestellen het magazijn niet eens verlaten. In plaats daarvan zal PFS drones gebruiken als een oog in de lucht om de voorraad in zijn fulfillment centra te beheren. Aanvankelijk zal het bedrijf ze inzetten in een faciliteit in Memphis, Tennessee, die het picken, verpakken en verzenden voor verschillende van zijn klanten afhandelt. Het is van plan de technologie tot 2023 wereldwijd uit te rollen.

"Met de toenemende vraag naar fulfillment operaties met meerdere knooppunten is het belangrijker dan ooit om de voorraden in onze vestigingen efficiënter te volgen," zei Jon Gardner, senior vice president van fulfillment operaties bij PFS. "Vimaan's technologie stelt ons in staat om real-time tracering tegen ons WMS nauwkeuriger, efficiënter en veiliger in te voeren. Het stelt PFS ook in staat onmiddellijk onderzoek en aanpassingen in te zetten om de nauwkeurigheid en de reactiesnelheid voor onze klanten te verbeteren."

Vimaan, dat in januari uit het verborgene te voorschijn kwam, gebruikt zelfsturende drones om voorraden van de grond tot aan het plafond te scannen, en zo gaten op te vullen die scanners en RFID lezers soms missen. De robots kunnen tot 1.500 voorraadplaatsen per uur vastleggen - dat is bijna één scan per seconde.

De in Silicon Valley gevestigde startup heeft de afgelopen maanden ook twee andere magazijnoplossingen geïntroduceerd - een geautomatiseerd verzend- en ontvangstsysteem dat DockTRACK heet en een oplossing voor het valideren van het verpakken van bestellingen die PackVIEW heet. Het voegde vorige maand een andere fulfillment klant toe, Sunland Logistics Solutions, en is van plan dit jaar nog verschillende andere klanten aan te kondigen.

Robots beginnen zich te verankeren als een kenmerk van het moderne magazijn. Van AMR's tot gerobotiseerde sorteerarmen, op AI gebaseerde technologie wordt gestaag door magazijnbeheerders overgenomen. In 2019 had meer dan een derde van de magazijnen (36%) een of andere vorm van robotica of automatisering toegepast, en dat cijfer zal naar verwachting oplopen tot 85% in 2030.

Het enige wat de hoogten beperkt die tech zoals AMR's en andere op de grond opererende robots kunnen bereiken, is de letterlijke hoogte die ze kunnen bereiken. Drones voegen echter een andere dimensie toe aan de automatisering.