CTP, een Europese ontwikkelaar van industriële en logistieke locaties, heeft een financieringspakket van € 200 miljoen opgehaald bij de Europese Investeringsbank (EIB) om zijn zonnepanelenprogramma in Europese bedrijvenparken te versterken. Deze 10-jarige lening is bedoeld om de energietransitie te versterken. De lening heeft een vaste kostprijs van 4,5%.

Met een totale oppervlakte van 10,9 miljoen m² in Centraal- en Oost-Europa en een groeiende oppervlakte in Westerse landen zoals Duitsland en Nederland, heeft CTP zichzelf tot doel gesteld de productie van hernieuwbare energie flink te verhogen. Sinds 2020 heeft het bedrijf zich ertoe verbonden dat al zijn gebouwen zijn uitgerust voor zonne-installaties. Eind 2022 behaalde CTP een capaciteit van 38MWp en streeft ernaar dit jaar nog eens 100MWp toe te voegen. Deze financiering van de EIB is cruciaal om CTP te helpen zijn doel van 400MWp tegen 2026 te bereiken.

Richard Wilkinson, CFO van CTP, benadrukte het belang van deze samenwerking: "De steun van de Europese Investeringsbank is een bewijs van de solide bedrijfsstrategie die we hebben om grootschalige installatie van zonne-PV in ons portfolio te realiseren."

COO Peter Ceresnik voegde toe dat de visie van CTP is dat hun parken energiepositief worden en benadrukte de rol van de financiering van de EIB bij het versnellen van hun zonne-ambities.

EIB Vice-President Lilyana Pavlova benadrukte het potentieel van hernieuwbare energie in Centraal- en Oost-Europa, waarbij ze stelde dat de transitie zowel economisch als sociaal gunstig is.