Het platform Cross-Border Commerce Europe heeft zijn jaarlijkse ranglijst “Top 250 Fashion & Beauty Retail Europe” uitgebracht, waarin het licht werpt op de online mode- en schoonheidssector als een prominente sector in online retail.

De online mode- en schoonheidsmarkt van de EU genereerde in 2022 een omzet van €122 miljard, waarvan €45 miljard grensoverschrijdend was. Prognoses suggereren dat dit cijfer zal stijgen naar €144 miljard in 2026, een groei van 18%. Belangrijk hierin zijn C2C-marktplaatsen die duurzame tweedehands mode en doorverkoopopties aanbieden.

Ondanks de inflatie en verstoringen in de toeleveringsketen vanwege geopolitieke gebeurtenissen, waaronder de oorlog in Oekraïne, laat de sector een stabilisatie zien in 2022. De opkomst van tweedehands mode via C2C-platforms speelt hierin een grote rol. Geschat wordt dat tegen 2026 bijna een zesde van de online modeverkopen afkomstig zal zijn van deze platforms.

De totale online B2C-retailmarkt van de EU bedroeg €729 miljard in 2022, waarbij mode en schoonheid goed waren voor 17%. Het is de verwachting dat tegen 2026 meer dan een kwart van de mode- en schoonheidshandel online zal plaatsvinden.

Een opvallende trend is de invloed van nieuwe technologieën zoals de metaverse, livestream winkelen en personalisatie op de groei van de mode- en schoonheidsindustrie. Marktplaatsen dragen sterk bij aan deze online handel, waarbij bijna de helft van alle online modetransacties via dergelijke platforms wordt afgehandeld.

In de “Top 250” lijst staan belangrijke spelers zoals Amazon, Zalando en eBay. Interessant is dat Zalando, ondanks een lagere positie dan Amazon in de lijst, een groter marktaandeel in de online mode heeft. De analyse van de lijst toont ook een opmerkelijke voorkeur onder Britse consumenten voor Amerikaanse en Chinese bedrijven, terwijl Duitse en Franse consumenten neigen naar Europese bedrijven.