E. van Wijk Logistics zet een forse stap naar verdere verduurzaming van haar wagenpark. Het transportbedrijf uit het Noord-Brabantse Giessen heeft tien nieuwe elektrische DAF-trucks aangeschaft. Het gaat om zeven DAF XD Electric 4x2-trekkers en drie DAF XD Electric 6x2-bakwagens. Bedrijfswagenspecialist en DAF-dealer Truckland in ’s-Hertogenbosch levert de nieuwe trucks aan E. van Wijk.

Niet meer dan logisch

Dat Van Wijk deze stap neemt, is volgens eigenaar Ewout van Wijk niet meer dan logisch. “We hebben 350 dieselvrachtwagens die voor 95 procent van onze totale CO2-uitstoot zorgen. Elektrisch rijden is op korte termijn dé oplossing om onze CO2-emissie te reduceren. Verduurzamen is noodzaak. Ik voel de verantwoordelijkheid om de aarde zo goed mogelijk achter te laten voor de volgende generaties.”

Extra zonnepanelen

De nieuwe vrachtwagens worden in fases geleverd. Eind 2024 wil Van Wijk alle tien e-trucks op de weg hebben. Om de voertuigen van groene stroom te voorzien, worden bij het hoofdkantoor extra zonnepanelen en een batterij voor de opslag van de zonne-energie geplaatst. Van Wijk verwacht met de panelen 1.412 MWh per jaar op te wekken, de batterij kan maximaal 4.300 kWh opslaan.

Actieradius

“De nieuwe e-trucks van DAF Trucks NV hebben een vermogen van 170 kW/230 pk tot 350 kW/480 pk. Volledig opgeladen hebben de trucks een bereik van maximaal 500 kilometer, afhankelijk van de batterijsamenstelling”, aldus Klaas Hobo, account manager bij Truckland. Van Wijk zet de e-trucks in eerste instantie in voor ritten binnen een straal van 150 kilometer van de thuisbasis Giessen.

Van Wijk: “Het opladen van de vrachtwagens doen we vooralsnog alleen op ons eigen terrein. Uiteindelijk willen we ze ook inzetten op langere afstanden, maar daarvoor is een dekkend netwerk van laadpunten nodig. Een optie kan zijn om als collega-vervoerders elkaars laadpunten te gebruiken. De mogelijkheden daarvoor ben ik aan het verkennen.”

E. van Wijk zet al decennia in op nieuwe technologieën om haar vrachtwagens schoner te laten rijden. “Dat ik als derde generatie Van Wijk de volgende stap kan zetten in duurzaamheid, maakt me trots. En dat nog wel in ons jubileumjaar. We bestaan 75 jaar”, zegt Ewout van Wijk.

Duurzame relatie

Als onderdeel van de aanschaf van de nieuwe e-trucks van DAF zal E. van Wijk een nieuwe e-truck in de dagelijkse praktijk testen. Dat tekent de relatie tussen beide bedrijven. Van Wijk: “Wij rijden al 60 jaar met DAF-trucks, momenteel is bijna honderd procent van ons wagenpark DAF. Sinds midden jaren ‘90 zijn wij partner van DAF voor het testen van nieuwe modellen.”