Meta's president Global Affairs, Nick Clegg, verdedigt Meta's omvangrijke investeringen in de metaverse, zeggende dat hij gelooft dat de technologie zal veranderen hoe consumenten het internet gebruiken.

Clegg vergelijkt de overgang naar de metaverse met de manier waarop we met onze browsing voorkeuren zijn overgegaan van het gebruik van desktop computers naar smartphones.

De metaverse zal naar verwachting een verzameling van onderling verbonden online werelden zijn die toegankelijk zullen zijn via virtual reality en augmented reality headsets en apps.

"Scepsis is een natuurlijke reactie op iets dat klinkt alsof het rechtstreeks uit een sciencefictionroman komt - in zekere zin is het dat ook - vooral wanneer er bredere maatschappelijke bezorgdheid bestaat over hoe technologie functioneert in de tweedimensionale wereld," schreef Clegg.

Een door Meta gefinancierde studie van Lau Christensen en Alex Robinson (Analysis Group) schatte dat de metaverse tegen 2031 3 biljoen dollar zal bijdragen aan de wereldeconomie.

"Net als het huidige internet zal de metaverse een constellatie zijn van technologieën, platforms en producten," schreef Clegg. "Het zal niet worden gebouwd, beheerd of bestuurd door een enkel bedrijf of instelling. Er is een scala aan grote en kleine bedrijven, het maatschappelijk middenveld, de publieke sector en miljoenen individuele makers voor nodig."

Vorige week kondigde Meta Platforms aan dat het Facebook Pay - zijn betaalsysteem dat beschikbaar is op Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp - "binnenkort" zal hernoemen tot Meta Pay.

In augustus voegde Facebook Messenger de optie toe voor gebruikers om verjaardagscadeaus in contanten rechtstreeks via het platform te versturen met behulp van Facebook Pay, dat het heeft opgenomen tegen concurrenten, zowel binnen zijn eigen ecosysteem als op het bredere web, waaronder Venmo, PayPal, Cash App, Google Pay en Apple Pay.