UPS Healthcare heeft zijn eerste logistieke faciliteit voor gezondheidszorg geopend in Giessen, Duitsland. Daarmee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen. De faciliteit is 27.200 m2 groot en voldoet aan de GMP- en GDP-normen. 


"We hebben een echt pan-Europees koudeketen-netwerk gecreëerd, dat een end-to-end reeks gespecialiseerde opslag- en behandelingsdiensten van hoge kwaliteit kan leveren," aldus John Bolla, President, Global Logistics and Distribution bij UPS Healthcare. "Met de opening van onze eerste faciliteit in Duitsland kunnen we meer zichtbaarheid en controle bieden om ervoor te zorgen dat de patiëntkritische producten van onze klanten worden geleverd waar ze moeten zijn, op het juiste moment en bij de juiste temperatuur."

Antwoord op de vraag naar tijdkritische en temperatuurgevoelige logistiek
Bovendien is de nieuwe faciliteit strategisch gelegen. De opening zorgt voor een vlotte toegang naar snelgroeiende Europese markten in de gezondheidszorg, waaronder Nederland en België. De faciliteit biedt ondersteuning aan producenten van farmaceutische producten, medische apparatuur en biologische producten. Hun grote behoefte aan tijdkritische en temperatuurgevoelige logistiek blijft dan ook sterk toenemen. De wereldwijde markt voor biologische geneesmiddelen zal toenemen van 285,5 miljard dollar in 2020 tot 421,8 miljard dollar in 2025.  

Uitbreiding en versterking van het UPS Healthcare netwerk
In 2023 voorziet UPS Healthcare zijn magazijnruimte met ruim 200.000 m² uit te breiden, waarvan ongeveer de helft in Europa zal plaatsvinden. De faciliteit in Giessen is een toevoeging aan de 217 bestaande faciliteiten met in totaal meer dan 1,5 miljoen m² aan cGMP- en GDP-conforme gezondheidszorgdistributiecentra in 37 landen en gebieden. Door deze investeringen zal UPS Healthcare zijn aanwezigheid in specifieke gezondheidszorgfaciliteiten in 2023 meer dan verdubbeld hebben ten opzichte van 2020. Die uitbreidingsstrategie is al enige tijd gaande. Vorig jaar rondde het de overname van Bomi Group af, de multinationale logistieke dienstverlener in de gezondheidszorg, waaronder ook de Nederlandse faciliteiten in Eindhoven en Kerkrade.

Belangrijke uitvalbasis in Europa
Daarnaast liggen de UPS Europese luchthub in Keulen Bonn Airport en UPS Healthcare Europese hub in Roermond op een steenworp afstand van de faciliteit in Giessen. Dit biedt meerdere voordelen voor zijn klanten. Ten eerste zullen de binnenlandse en wereldwijde transittijden worden verkort, waardoor de productiemogelijkheden worden vergroot. Ten tweede kan het daarmee levering op de volgende dag aanbieden in 80% van Europa en toegang verschaffen tot grote havens zoals Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen-Zeebrugge. Tegelijkertijd zal de faciliteit de distributie voor ziekenhuizen en apotheken in heel Duitsland ondersteunen.