De Duitse flitsbezorgdienst Gorillas wordt overgenomen door zijn Turkse concurrent Getir. Na maanden van onderhandelingen is vrijdag de deal getekend. Getir 1,1 miljard euro betaalt voor Gorillas, zo meldt Financial Times. Het is nog onbekend wat er gaat gebeuren met de vijftienduizend werknemers van Gorillas, onder wie duizend in Nederland.

De afgelopen twee jaar hebben investeerders miljarden gestoken in flitsbezorgers zoals Gorillas en Getir, in de overtuiging dat deze bedrijfstak na de coronapandemie definitief zou doorbreken. Echter heeft de oorlog in Oekraïne en stijgende energie- en voedselprijzen gezorgd voor een nieuwe economische realiteit waardoor durfkapitalisten zich hebben afgekeerd van risicovolle flitsbezorgers met hun wankele verdienmodel.

Ondanks dat beide bedrijven veel geld verbranden om klanten te kunnen bedienen, blijven er nog twee flitsbezorgers over in Nederland: Flink (in 36 steden) en de combinatie Getir-Gorillas. Daarnaast experimenteren andere bedrijven zoals Thuisbezorgd en Blokker met snelle bezorging om producten uit hun assortiment binnen twee uur thuis te laten bezorgen. De overname van Gorillas markeert daarmee einde aan een van de snelstgroeiende bedrijven van Europa.