Amazon wordt geconfronteerd met een claim van 900 miljoen pond (ruim € 1 miljard) in het Verenigd Koninkrijk over beschuldigingen dat het zijn eigen producten heeft bevoordeeld.

De online retailer ligt onder vuur van consumentenrechtenadvocate Julie Hunter die van plan is de collectieve actie aan te spannen namens consumenten die sinds oktober 2016 aankopen hebben gedaan bij Amazon.

Hunter's advocaat vertegenwoordigers van advocatenkantoor Hausfeld, zei dat Amazon het mededingingsrecht heeft geschonden door gebruik te maken van "een geheimzinnig en zelfbevoordelend algoritme" om zijn eigen producten te promoten via de "Buy Box" functie op zijn website.

Hunter zei: "Verre van een aanbeveling op basis van prijs of kwaliteit te zijn, geeft de Buy Box de voorkeur aan producten die door Amazon zelf worden verkocht of door winkeliers die Amazon betalen voor de afhandeling van hun logistiek. Andere verkopers, hoe goed hun aanbiedingen ook zijn, worden effectief buitengesloten."

Amazon zei: "Deze claim is ongegrond en we zijn ervan overtuigd dat dat duidelijk zal worden door het juridische proces."

De rechtszaak zal naar verwachting eind deze maand bij het CAT worden ingediend en zal door het tribunaal moeten worden gecertificeerd voordat het verder kan gaan.

De zaak wordt op een "opt-out" basis aangespannen, wat betekent dat alle potentiële eisers in de zaak worden opgenomen, tenzij ze ervoor kiezen zich terug te trekken.