Per 1 januari 2025 komt er een einde aan de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bestelauto aanschaffen. De overheid neemt deze stap om de aankoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s te stimuleren. Hierdoor zal de aanschaf van een nieuwe diesel-bestelauto gemiddeld zo'n €11.000 duurder worden.

Ondernemers die voor 1 januari 2025 een bestelauto registreren met een Datum Eerste Toelating (DET) uiterlijk op 31 december 2024, kunnen nog profiteren van de huidige BPM-vrijstelling. Vanaf 2025 wordt het BPM tarief afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Volledig elektrische bestelauto's, die geen CO2 uitstoten, zullen vrijgesteld blijven van BPM.

De veranderingen in de BPM-regeling voor bestelauto's zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. Ondanks intensieve lobby-inspanningen van onder meer TLN, VNO-NCW en andere mobiliteitspartijen heeft het kabinet besloten vast te houden aan het plan om de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s af te schaffen. Dit was al onderdeel van het Belastingplan dat eind 2022 werd aangenomen.