Het Nederlandse webshopimperium VidaXL heeft in 2022 een indrukwekkende nettowinst van bijna € 260 miljoen behaald, zo blijkt uit de gedeponeerde jaarcijfers. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor, toen er onderaan de streep € 177 miljoen overbleef. De groei werd echter niet aangejaagd door de e-commerce activiteiten van het bedrijf, maar door de verkoop van hun distributiecentrum dat werd verkocht voor een bedrag van € 148 miljoen.

In het bijzonder heeft VidaXL een aanzienlijke winst behaald door de sale en leaseback van een distributiecentrum met een vloeroppervlakte van maar liefst 141.000 m2 in Venlo. Ondanks een lichte daling in omzet van € 762 naar € 760 miljoen en een toename in kosten, heeft het bedrijf dus vooral geprofiteerd van deze vastgoeddeal.

Eigenaren Wouter Bakker en Gerjan den Hartog hebben tevens besloten zichzelf een dividend uit te keren van € 210 miljoen, wat betekent dat succesvolle ondernemers een indrukwekkend bedrag van ongeveer €105 miljoen hebben ontvangen, dat behalve aan hun e-commercesucces dus ook is toe te schrijven aan een uitstekende vastgoedbelegging.