Elon Musk gelooft dat Tesla in de tweede helft van het jaar de "grootste ellende in de bevoorradingsketen" achter zich kan gelaten.

De CEO matigde zijn optimisme bij de bespreking van Tesla's beter dan verwachte winst en benadrukte hoe uitdagend het is geweest om onderdelen en materialen te bemachtigen. Tesla verkocht ruwweg 75 procent van zijn Bitcoin, vanwege zorgen over de liquiditeit van het bedrijf vorig kwartaal, toen zijn fabriek in Shanghai wekenlang dicht ging.

"De ingrdiënten zijn aanwezig voor een recordbrekende tweede helft van het jaar," zei Musk woensdag tijdens een gesprek met analisten. "De afgelopen jaren zijn er nogal wat situaties van overmacht en het is de afgelopen jaren in de toeleveringsketen een pure hel geweest."

Tesla, die als eerste grote Amerikaanse automaker resultaten over het tweede kwartaal rapporteerde, zei in een brief aan de aandeelhouders dat het opvoeren van de productie in zijn twee nieuwste fabrieken, in Duitsland en Texas, tijd zal kosten en het overwinnen van aanhoudende bevoorradingsproblemen zal vereisen.  De grotere batterijcellen die Tesla zelf probeert te ontwikkelen zullen geen belemmering zijn, omdat het bedrijf genoeg cellen van de oudere generatie heeft om in zijn behoeften te voorzien, zo stelt Musk.

Tesla wijkt niet af van zijn plan om de leveringen van voertuigen over meerdere jaren met gemiddeld 50 procent per jaar te verhogen. Het zal het tempo moeten opvoeren om dat doel in de tweede helft te bereiken, omdat diverse problemen, van bevoorradingstekorten en arbeid tot logistieke problemen, ervoor zorgden dat de fabrieken niet op volle capaciteit draaiden. 

Analisten letten er scherp op hoe snel Tesla de productie van zijn Model Y SUV vanuit zijn nieuwe fabrieken kan opvoeren, en zijn langverwachte Cybertruck pick-up kan introduceren. Musk zei tijdens het gesprek dat Tesla op schema ligt om de vrachtwagen midden volgend jaar te gaan produceren en denkt dat het "het beste product van het bedrijf ooit" kan worden.

Tesla zei eerder dat het in het tweede kwartaal wereldwijd 254.695 voertuigen afleverde, een stijging van 27 procent ten opzichte van een jaar geleden, maar minder dan het record van het eerste kwartaal van 310.048. Het was de eerste keer in twee jaar dat het bedrijf er niet in slaagde de voertuigleveringen van het ene kwartaal op het andere op te voeren.

In april voorspelde Musk dat het bedrijf dit jaar meer dan 1,5 miljoen voertuigen zou produceren. Tesla had er tot en met de eerste helft ongeveer 564.000 gemaakt.

Tesla's totale inkomsten stegen met 42 procent ten opzichte van een jaar geleden tot 16,9 miljard dollar, waarmee ze aan de gemiddelde raming van analisten voldeden.

Musk noemde het afbouwen van haar bezit in digitale valuta "een bijzaak" en zei dat het bedrijf open staat voor uitbreiding van zijn bezit, ondanks dat de daling van Bitcoin de winst in het tweede kwartaal heeft gedrukt. De verkoop van de digitale activa door Tesla moet volgens Musk niet gezien worden als "een oordeel over Bitcoin".