De Consumentenbond heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat het voor externe verkopers schrikbarend makkelijk is om onveilige of gebrekkige producten te verkopen op Bol.com en Amazon.nl. De Consumentenbond deed zich voor als dropshipper en zette een webwinkel op om de controlemaatregelen van deze platforms te testen. Ze boden negen artikelen aan die vermeld stonden op Safety Gate, een Europees alarmsysteem dat informatie over gevaarlijke producten uitwisselt tussen landen. Tot verbazing van de Consumentenbond kwamen zeven van de negen producten door de controles van Bol.com en Amazon.nl.

De onderzoekers omzeilden de controlemaatregelen van Bol.com en Amazon.nl met behulp van eenvoudige trucs. Ze vervingen de unieke productcodes (EAN-codes) door zelfgekochte codes die geen verband hielden met de daadwerkelijke artikelen. Daarnaast gebruikten ze een foto van een CE-markering van een ander product. Hierdoor kwamen gevaarlijke artikelen zoals een mobiele airconditioner die brandgevaarlijk is, een spanningsmeter die elektrische schokken geeft en een gevaarlijke kinderschommel op Bol.com terecht. Op Amazon.nl listing de onderzoekers onveilig kinderspeelgoed en een gevaarlijke bouwlamp.

Interessant is dat de Consumentenbond ook zeven producten van AliExpress aanbood, die niet gevaarlijk waren. Bol.com zegt echter dropshipping op zijn platform te verbieden en Amazon.nl stelt strenge eisen aan dropshippers. In werkelijkheid kwamen de onderzoekers geen obstakels tegen.

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, toonde zich bezorgd over het gemak waarmee de controlesystemen van deze grote platforms werden misleid. Ze benadrukte dat als de platforms de webshop zorgvuldig hadden onderzocht, ze de dropshipping aard van de operatie zouden hebben herkend, die niet voldoet aan de eisen van Amazon. Ze benadrukte de dringende behoefte aan betere controlemaatregelen, vooral met betrekking tot het gemak waarmee geregistreerde gevaarlijke producten op deze websites terechtkomen.

Nieuwe Europese regels voor de verkoop van producten van buiten de EU worden in 2024 ingevoerd. Deze regels verplichten partijen die producten op de Europese markt verkopen om een aanwezigheid of vertegenwoordiger in Europa te hebben. Platforms zullen ook producten die niet aan de regels voldoen van hun sites moeten verwijderen. Hoewel Molenaar deze regels als een stap in de goede richting ziet, vindt ze dat verkoopplatforms de producten die ze aanbieden strenger vooraf moeten screenen. De Consumentenbond pleit voor verdere aanscherping van de Europese regelgeving op dit punt.