De Suez Canal Authority (SCA) heeft een inkomstenrecord van € 7 miljard voor het fiscale jaar 2021-2022 gemeld, na een reeks verhogingen van de doorvoerrechten voor schepen die de waterweg doorvaren.

De autoriteit kondigde aan dat de drukke internationale zeepassage zijn belang voor het vergemakkelijken van de wereldhandel is blijven bewijzen, zelfs in moeilijke tijden. In 2021-22 passeerde zo'n 1,3 miljard ton vracht door het kanaal, wat Egypte € 7 miljard aan doorvoerrechten opleverde - de hoogste geregistreerde inkomsten in de geschiedenis van het kanaal. De inkomsten lagen 20,7 procent hoger ten opzichte van het voorgaande jaar, toen de inkomsten € 5,7 miljard bedroegen.

"Wereldwijde crises hebben bewezen hoe belangrijk het Suezkanaal is voor de wereldwijde supply chains," zei luitenant-generaal Osama Rabie, voorzitter van de SCA.

De recordopbrengsten voor het fiscale jaar - dat loopt van juli 2021 en juni 2022 - kwamen er nadat de SCA de doorvaartrechten voor schepen had verhoogd.

Het kanaaluitbreidingsproject van de SCA omvat het uitbreiden en verdiepen van het zuidelijk deel van het Suezkanaal. Het omvat ook de verbreding en uitdieping van bijna 20 mijl van het kanaal, een ontwikkeling die de veiligheid van de scheepvaart zal vergroten.

Eerder dit jaar meldde de SCA de hoogste jaaropbrengst van het kanaal voor een kalenderjaar, met een opbrengst van € 6,3 miljard in 2021 - ondanks de COVID-19 pandemie en de blokkade van het Suezkanaal door het gestrande containerschip Evergiven.