Amazon zal binnen afzienbare tijd een fulfilmentcentrum in Nederland openen. partners moeten hun producten momenteel in Duitsland opslaan. Bovendien wil het Nederlandse Amazon drie keer zoveel webwinkeliers aantrekken als dat het nu heeft.

Dat zei Benelux country manager Roeland Donker tijdens zijn presentatie op de Webwinkel Vakdagen. De Nederlandse versie van Amazon opende in 2020 voor het eerst zijn deuren. Toen telde het platform 5 duizend partnerverkopers. Eerder dit jaar sloten zich 19 duizend nieuwe handelaren aan. Dat zijn meer verkopers dan op het Duitse, Italiaanse of Franse Amazon.

Drie keer zo veel partnerverkopers
Het Nederlandse Amazon.nl wil nu drie keer zoveel handelaren aantrekken, zegt country manager Donker. Volgens het bedrijf wordt meer dan de helft van de aankopen op Amazon verkocht door partnerverkopers.

Gisteren kondigde Amazon.nl een aparte pagina aan voor in Nederland gevestigde verkopers. Slechts 2 procent van de verkopers op het platform komt uit Nederland, zo bleek uit eerder onderzoek. Het merendeel is afkomstig uit China (60 procent), gevolgd door Duitsland (11 procent). De marktplaats ziet dan ook groeipotentieel bij Nederlandse e-commerce ondernemers. Met Amazon kunnen zij gemakkelijk grensoverschrijdend verkopen, aldus Donker. De vertaalsoftware van Amazon moet daar verder in voorzien.

Nederlands fulfilmentcentrum komt eraan
Bovendien komt er een fulfilment center in Nederland. Wanneer precies, wil Donker niet zeggen. Amazon heeft momenteel wel een afleverhub in Nederland in de buurt van luchthaven Schiphol. Nederlandse verkopers moeten producten opslaan in Duitsland. Nederlandse verkopers moesten producten opslaan in het magazijn in Duitsland en een Duits BTW-nummer aanvragen. De country manager zegt dat Amazon in de tussentijd partners zal helpen met de BTW-aanvraag.

Bol.com blijft marktleider
De Nederlandse versie van Amazon bereikte eind 2020 7,3 miljoen inwoners. Concurrent Bol.com blijft nog steeds dominant in het land en bereikt 11,6 miljoen mensen. Laatstgenoemde heeft momenteel 50 duizend partnerverkopers.