FNV sleept Deliveroo voor de rechter namens 12 bezorgers. In twee beroepen vorig jaar waren de koeriers geen zelfstandige maar werknemers op grond van een cao voor het beroepsvervoer van goederen.
Saraya van der Geer van organisator FNV Platformwerk: "Deze mensen hebben dus recht op een arbeidsovereenkomst en toeslagen. We hopen dat de rechter zich hier snel over zal buigen, aangezien Deliveroo tegelijkertijd heeft besloten Nederland te verlaten." Volgens FNV bedraagt de bijbetaling exclusief rente circa EUR 350.000.
Vijf van de twaalf bezorgers werken nog steeds voor Deliveroo en eisen arbeidsovereenkomsten en nabetalingen. De andere zeven zitten niet meer in de bezorgdienst en vragen alleen nog om bijbetalingen. Vorig jaar klaagde FNV Deliveroo ook aan voor extra betalingen. Dat is namens de 12 bezorgers die Deliveroo in dienst had voordat het bedrijf in 2018 besloot om alleen met freelancers te werken. De hoorzitting is aanstaande dinsdag.
FNV vecht al jaren tegen schijnconstructies van platformbedrijven zoals Deliveroo, Uber, Helpling en Temper. Als gevolg van deze constructies ontvingen werknemers geen cao-loon, toeslagen of vakantiegeld en werden ze niet uitbetaald tijdens wachttijden, ziektes en vakanties. Daarnaast betalen platformbedrijven geen sociale zekerheid, verzekeringen en pensioenen. Daardoor loopt de samenleving miljarden euro's mis.
In sommige rechtszaken is geoordeeld dat mensen die werkzaam zijn bij platformbedrijven geen zelfstandige zijn maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst. Van der Geer: "We zien dat platformbedrijven rechterlijke uitspraken negeren. Dan laat de overheid dat gebeuren. Jammer dat wij als vakbond achter deze bedrijven aan moeten. Het kabinet moet eindelijk optreden om de schijnzelfstandigheid wetten en rechterlijke uitspraken.”