Just Eat Takeaway.com heeft afgelopen jaar haar resultaten flink zien verbeteren. Het bedrijf zag in 2023 de aangepaste EBITDA uitkomen op € 324 miljoen, een flinke stijging ten opzichte van € 19 miljoen in 2022. CEO Jitse Groen constateert met name positieve ontwikkelingen voor het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar de aangepaste EBITDA-marge snel een vergelijkbaar hoog niveau als Noord-Europa nadert.

Als het Noord-Amerika buiten beschouwing laat, zag Just Eat Takeaway.com de bruto transactiewaarde van haar bedrijf afgelopen jaar groeien. De totale bruto transactiewaarde met Noord-Amerika kwam uit op €26,4 miljard, een daling van 4% op constante valuta vergeleken met 2022. Dit werd deels gecompenseerd door verbeterde processen en automatisering die leidden tot lagere kosten per bestelling.

Afgelopen kwartaal behaalde het bezorgbedrijf in Noord-Europa, het Verenigd Koninkrijk en Ierland de hoogste bruto transactiewaarde ooit. In Noord-Europa kwam de aangepaste EBITDA uit op € 366 miljoen met een margeverbetering tot 4,8% van de bruto transactiewaarde. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland verbeterde de EBITDA tot €135 miljoen en steeg haar marge naar 2% van de bruto transactiewaarde.

Onder leiding van een nieuw management verbeterde in Noord-Amerika de aangepaste EBITDA naar €126 miljoen.

Just Eat Takeaway moest afgelopen jaar flink afschrijven, met name op haar Amerikaanse investering, waardoor er onder aan de streep een verlies van maar liefst €1,846 miljoen te noteren was. Zonder de afschrijvingen zou het een winst van €145 miljoen hebben behaald.

Vooruitkijkend naar 2024, verwacht Just Eat Takeaway.com een groei van de bruto transactiewaarde (exclusief Noord-Amerika) tussen 2% en 6%, een positieve vrije kasstroom en een aangepaste EBITDA van ongeveer € 450 miljoen. Het management onderzoekt ook strategische opties voor Grubhub, inclusief een gedeeltelijke of volledige verkoop.