De fusie tussen Bancontact en Payconiq heeft in België geleid tot een aanzienlijke groei van betalingen via de mobiele telefoon. Vijf jaar na hun samengaan is het aantal mobiele transacties via hun platform met een factor tien toegenomen. In 2023 alleen al werden 368 miljoen mobiele betalingen geregistreerd, een stijging van 34% ten opzichte van het vorige jaar, waarbij Payconiq goed was voor 11% van deze transacties.

Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company, benadrukt de verschuiving in consumentengedrag: "Consumenten hebben hun portemonnee niet langer nodig wanneer ze gaan winkelen. Afrekenen met je smartphone aan de kassa wordt langzaam maar zeker een gewoonte.” Deze trend wordt nog duidelijker bij online aankopen, waar 84% van de betalingen in 2023 via de smartphone werd verricht, voornamelijk door het scannen van QR-codes.

Deze groei onderstreept België's positie als koploper in mobiele en elektronische betalingen. Om de digitale kloof te dichten en alle burgers mee te krijgen, start Payconiq Bancontact vanaf het voorjaar een educatief traject gericht op het veilig installeren en gebruiken van hun betaalapp.