AP Møller-Mærsk heeft een recordwinst geboekt voor het tweede kwartaal van 2022. Volgens Mærsk stegen de inkomsten met 52% en werden de inkomsten meer dan verdubbeld in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2021.

 

De Deense containerschip-gigant haalde een netto-opbrengst van US$21.7Bn en zei dat de financiële prestaties boven de eerdere verwachtingen lagen. CEO Søren Skou schreef de winst toe aan "sterke contracttarieven in oceaan, snelle winstgevende groei in logistiek en aanhoudend solide prestaties in terminals".

"De volumes in oceaan waren zachter omdat de congestie bleef aanhouden en de oorlog in Oekraïne woog op het consumentenvertrouwen, vooral in Europa," zei de heer Skou.

In de box shipping groeiden de inkomsten in het tweede kwartaal tot US$17.4Bn en de EBIT tot US$8.5Bn. Hogere vrachttarieven werden gedeeltelijk tenietgedaan door 7,4% lagere volumes en door hogere brandstof-, overslag- en netwerkkosten. De totale EBITDA en EBIT bedroegen respectievelijk US$10,3Bn en US$8,9Bn, terwijl de vrije kasstroom steeg tot US$6,8Bn.

Maersk merkte op dat, hoewel de spotprijzen verzwakt zijn ten opzichte van hun piek eerder in 2022, er nog steeds contracten worden afgesloten tegen tarieven die boven de vorige jaargemiddelden liggen, gezien de sterke vraag en de aanhoudende congestie in de wereldwijde toeleveringsketen.

Op basis van de prestaties in de eerste helft van 2022 heeft Maersk nu zijn guidance voor het hele jaar 2022 bijgesteld en het huidige programma voor de terugkoop van aandelen verhoogd. De Deense onderneming zal nu jaarlijks US$500M meer eigen aandelen inkopen, nu ze recordresultaten blijft boeken.