De Belgische federale minister van Mobiliteit denkt eraan om bestuurders van zwaardere elektrische bestelwagens te ontslaan van de verplichting om hun rij- en rusttijden bij te houden, enerzijds om investeringen in elektrisch goederenvervoer te bevorderen, anderzijds vanwege de huidige classificatie van deze voertuigen als vrachtwagens.

Dat meldt de Belgische krant De Tijd. Hoewel er een toename is in de verkoop van elektrische lichte vrachtwagens, blijft hun marktaandeel in 2023 marginaal met 3,8%, enerzijds door de zware batterij die investeringen ontmoedigt, anderzijds door de beperkingen op lokale wegen en strenge regelgeving.

Een proefproject zou zwaardere bestelwagens toestaan om zonder tachograaf te rijden, enerzijds als een mogelijkheid om het elektrische transport te stimuleren, anderzijds met weerstand van vakbonden die de noodzaak van rij- en rusttijden benadrukken voor veiligheid. De effectiviteit van de mogelijke versoepeling blijft onzeker, enerzijds door nog bestaande hindernissen, anderzijds door de verdeelde reacties en verschillende regelgeving in de regio's van het land.