Walmart breidt zijn bezorgvloot uit om meer online bestellingen met een korte levertijd te kunnen afleveren, vaak nog op dezelfde dag. De Amerikaanse supermarktketen investeert daardoor onder meer in 4.500 elektrische auto's van het in 2017 opgerichte Canoo.

De retailer noemt zijn verwerkingscentra en 3.800 winkels die de V.S. bedekken de noodzakelijke infrastructuur om aan de vraag naar bezorging te voldoen. Negentig procent van de bevolking van het land woont binnen 10 mijl (16 km) van een Walmart winkel, aldus het bericht.

Nu versnelt Walmart zijn investeringen in de voertuigen en chauffeurs die nodig zijn om de bestellingen bij de klanten aan de deur te brengen. Het bedrijf wil dit jaar meer dan 3.000 bezorgers aannemen om de uitbreiding van zijn InHome boodschappen bezorgdienst vorm te geven. Het heeft ook 5.000 elektrische bestelauto's van General Motors dochter BrightDrop gereserveerd, waarmee het zijn 2040 zero emissie doel wil bereiken.

"Door onze last mile bezorgvloot op een duurzame manier te blijven uitbreiden, kunnen we klanten en Walmart+ leden nog meer toegang geven tot leveringen op dezelfde dag en tegelijk de kosten laag houden," zei David Guggina, senior vice president of innovation and automation, Walmart U.S., in een verklaring.

Canoo's LDV is geoptimaliseerd voor levering op de laatste mijl omdat deze zijn "ontworpen voor hoogfrequente stop-and-go leveringen en snelle voertuig tot-deur-afgifte, inclusief levering van levensmiddelen," volgens het persbericht.

"Onze LDV heeft de draaicirkel van een klein passagiersvoertuig op een parkeervriendelijke, compacte voetafdruk, en toch het laadvermogen en de laadruimte van een commerciële bestelwagen. Dit is de winnende formule om serieus mee te doen in de 'last mile delivery race'," zei Tony Aquila, investeerder, voorzitter en CEO van Canoo, in een verklaring.