De terugtrekking van Rusland uit een door de Verenigde Naties gesloten overeenkomst voor de export van granen uit de Zwarte Zee zal waarschijnlijk de zendingen naar landen die afhankelijk zijn van import treffen, waardoor een wereldwijde voedselcrisis wordt verdiept en de prijzen stijgen.

Honderdduizenden tonnen tarwe die geboekt waren voor levering aan Afrika en het Midden-Oosten lopen gevaar na de terugtrekking van Rusland, terwijl de Oekraïense maïsuitvoer naar Europa een klap zal krijgen, zo bericht Reuters. 

Geen enkel schip voer zondag door de ingestelde maritieme humanitaire corridor. De Verenigde Naties, Turkije en Oekraïne zetten echter vaart achter de uitvoering van de graanovereenkomst voor de Zwarte Zee en bereikten overeenstemming over een doorvoerplan voor maandag, zodat 16 schepen die onderweg waren door kunnen varen, ondanks de terugtrekking van Rusland.

Recordhoogtes voor commodities
Eerder dit jaar stegen de wereldtarweprijzen naar een recordhoogte en bereikte maïs het hoogste prijsniveau van de afgelopen tien jaar, door de inval van Rusland in Oekraïne. Het is onwaarschijnlijk dat Australië, een belangrijke leverancier van tarwe aan Azië, in staat zal zijn om het tekort aan te vullen, met scheepslots die tot in februari zijn geboekt, aldus tarwe handelaren.