Online shoppers gaven in mei 8,7% minder uit dan een jaar eerder en 0,6% minder dan in de voorgaande maand april, zo blijkt uit nieuwe cijfers in het rapport Retail Index rapport van mei 2022 dat gepubliceerd werd door de Britse e-commercevereniging IMRG. 

Klanten gaven minder uit omdat de gemiddelde waarde van hun boodschappenmandje een recordhoogte van 151 pond bereikte - 6 pond meer dan in april 2022. Volgens het IMRG is dit waarschijnlijk het gevolg van factoren zoals inflatie, kopers die meerdere artikelen tegelijk kopen om verzendkosten te vermijden en klanten die vaker hoogwaardige producten kopen om te voorkomen dat ze al snel een vervangend product moeten aanschaffen. Een jaar eerder daalden de online verkopen met 6% ten opzichte van een jaar eerder, dit had toen alles te maken met dat destijds de derde Britse Covid-19-lockdown achter de rug was. Ook opvallend is dat het websiteverkeer steeg met 8% ten opzichte van het jaar daarvoor. Retailers melden ook dat shoppers er langer over doen om een beslissing over een aankoop te nemen. 

Andy Mulcahy, directeur Strategie en Inzicht bij IMRG, zegt: "Je kunt het er niet mooier op maken dan het is, de online prestaties van mei vielen behoorlijk tegen. De resultaten van april suggereerden dat de groei vlak zou kunnen zijn, maar het is nu duidelijk dat de economische situatie een diepe impact heeft op de vraag."

De meeste van de 200 detailhandelaren waarvan de online verkoop door het IMRG wordt bijgehouden, meldden een negatieve groei, vaak bovenop de negatieve cijfers voor dezelfde periode vorig jaar. Gezondheid en schoonheid (-28%) en huis en tuin (-23%) behoren tot de categorieën met de scherpste dalingen. Kleding blijft echter goed presteren - de verkoop steeg met 14%, met groei voor zowel dames- (+18%) als herenkleding (+18%). De stijging komt een jaar na de groei van 13,5% in de slotverkopen. 

"Het lijkt een categorie te zijn die verloren tijd inhaalt," zegt Mulcahy, "na een bijna vlakke groei in 2020. Het zou kunnen dat ze nu gewoon profiteert van het toegenomen aantal mensen dat online winkelt, in combinatie met een algemeen gevoel bij het Britse publiek dat de pandemie voorbij is en dat ze weer kunnen uitgaan zoals ze willen."