Niet alleen in Nederland zijn stakingen in de transportsector te voelen. Amerikaanse spoorwegstaking brengt supply chains in gevaar. Luchtverkeersleiders in Frankrijk nemen vrijdag vrij en ook havenarbeiders in twee grote Britse havens hebben werkonderbrekingen gepland.

De pandemie, een vrachtschip dat vastzit in het Suezkanaal, overstromingen, droogte en personeelstekorten hebben twee jaar lang een ravage veroorzaakt voor bedrijven en consumenten die afhankelijk zijn van vrachtvervoer. 

Nu komen potentiële verstoringen van binnenuit. Werknemers, aangemoedigd door een krap arbeidsaanbod te midden van een grote vraag en voortdurende vertragingen in de scheepvaart en in de verwachting dat ze worden gecompenseerd voor de offers die ze hebben gebracht om de economieën tijdens COVID draaiende te houden, voelen dat ze invloed hebben.

Werknemers in de havens van Felixstowe en Liverpool bereiden zich voor op een staking in het Verenigd Koninkrijk, en de acties zullen elkaar overlappen.

Unite, de vakbond die havenarbeiders in de haven van Felixstowe vertegenwoordigt, heeft een werkonderbreking gepland van 27 september tot 5 oktober. Felixstowe is een belangrijke haven, waar ongeveer 48% van alle gecontaineriseerde import in het Verenigd Koninkrijk wordt verwerkt. 

Vakbondsleiders zeggen dat Felixstowe Dock and Railway Co. en de in Hong Kong gevestigde eigenaar, Hutchison Port Holdings, slechts een loonsverhoging van 7% bieden, terwijl de inflatie in het Verenigd Koninkrijk meer dan 12% bedraagt.

Unite zei ook dat de havenarbeiders in de haven van Liverpool zich van volgende week maandag tot 3 oktober niet op het werk zullen melden in een conflict met de Peel Ports Group over lonen. Peel Group zegt dat het een loonpakket heeft aangeboden dat overeenkomt met een verhoging van 8,3%.

In Duitsland bereikten vakbondsmedewerkers en de onderhandelingseenheid voor het management in Hamburg en andere havens een akkoord over een loonsverhoging van 9,4% na meerdere ronden van omstreden onderhandelingen die bijna tot een staking leidden, maar die in juli door een rechterlijke uitspraak werd uitgesteld.

In Amerika zijn terminaloperators en de International Longshore and Warehouse Union, die havenarbeiders aan de Amerikaanse westkust vertegenwoordigt, vastgelopen. De ILWU heeft toegezegd niet te gaan staken, maar de vrees groeit dat de informele werkonderbrekingen zullen toenemen. Belangrijke knelpunten zijn onder meer een lokaal geschil met de haven van Seattle/Tacoma en automatisering, waarbij arbeiders in Zuid-Californië schepen die het geautomatiseerde deel van Pier 400 in Los Angeles aandoen, niet mogen bewerken, meldt The Wall Street Journal.

Tegen deze achtergrond hebben grote Amerikaanse goederenspoorwegen een embargo ingesteld op vele soorten vracht en treffen ze voorbereidingen om vrijdag de deuren te sluiten, nadat ze er niet in geslaagd zijn een collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten met twee grote vakbonden. De langdurige staking zou de congestie en de inflatie in het Amerika kunnen verergeren, zeggen analisten.

Havenarbeiders in Europa en de VS zeggen dat zeevervoerders en haventerminals sinds de COVID-crisis enorme winsten hebben binnengeharkt en dat ze nu meer van die rijkdom zouden moeten delen.

Luchtverkeersleiding in Frankrijk
De Franse burgerluchtvaartautoriteit DGAC heeft alle luchtvaartmaatschappijen die in Frankrijk opereren gevraagd hun vluchtschema vanaf alle Franse luchthavens met 50% te verminderen op vrijdag, wanneer de belangrijkste vakbond die de luchtverkeersleiders in Frankrijk vertegenwoordigt een staking van één dag heeft uitgeroepen. 

Air France kondigde woensdag aan 10% van haar langeafstandsvluchten en 45% van de korte- en middellangeafstandsvluchten te schrappen. 

DGAC zei dat het samenwerkt met navigatietoezichthouder Euronav om luchtvaartmaatschappijen te helpen het luchtruim van het land te vermijden. Het omzeilen van het Franse nationale luchtruim kan de activiteiten van luchtvaartmaatschappijen in heel Europa onder druk zetten.

De actie duurt van vrijdag 6 uur tot zaterdag 6 uur. De luchtverkeersleidersvakbond SNCTA noemt de noodzaak van hogere lonen om de inflatie op te vangen en meer mensen op de werkvloer als redenen voor de staking. 

Het is de laatste in een reeks van arbeidsacties die hebben bijgedragen aan een hobbelige zomer van opstoppingen en duizenden geannuleerde vluchten voor reizigers en expediteurs in Europa. Naast Schiphol die vele problemen heeft zijn luchthavens als London Heathrow en Frankfurt in Duitsland de klos en kunnen maar een beperkt aantal passagiers aan om te voorkomen dat het systeem vastloopt.