Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuwe wetgeving die het verbranden van onverkochte kleding verbiedt. Deze maatregel is onderdeel van een bredere update van de duurzaamheidsrichtlijnen en omvat ook de introductie van een digitaal 'productpaspoort', waarmee consumenten kunnen zien hoe duurzaam een product is.

De wetwijziging breidt de bestaande richtlijnen, die voorheen alleen voor elektronica golden, uit naar kleding en meubels. "Consumenten kunnen op deze manier in één oogopslag zien welk product het meest duurzaam is of het gemakkelijkst te repareren is," zei Europarlementariër Sara Matthieu.

De EU richt zich met deze regels ook op het bevorderen van recycling en het verminderen van grondstof-, energie- en watergebruik tijdens de productie. Vicevoorzitter Sefcovic van de Europese Commissie beschouwt de richtlijn als "een enorme kans voor zowel bedrijven als consumenten."

Er wordt brede steun verwacht van EU-ministers voor de plannen. Grote kledingbedrijven krijgen twee jaar en middelgrote bedrijven zes jaar om aan de nieuwe eisen te voldoen. De Europese consumentenorganisatie BEUC waarschuwt echter dat het effectief handhaven van de nieuwe regels een uitdaging kan worden door een gebrek aan middelen.