Volgens het nieuwste 'Real Estate Market Outlook' van CBRE belooft 2024 een veelbelovend jaar te worden voor de logistieke vastgoedmarkt. Het vastgoedbedrijf verwacht een beleggingsvolume in de Nederlandse logistieke sector van €2,75 miljard, een stijging ten opzichte van de € 2,4 miljard van afgelopen jaar.

De logistieke sector heeft echter te kampen met dalende consumentenbestedingen, wat resulteert in een licht toenemende leegstand en meer verborgen leegstand. Logistieke dienstverleners tonen een lagere expansiedrift en neigen naar kortere huurperiodes. Desondanks blijft de algehele leegstand laag en vlakt de stijging van tophuren langzaam af. Ondanks de economische uitdagingen bleef de logistieke sector een belangrijke speler.

Jim Orsel, Head of Industrial & Logistics Netherlands bij CBRE, benadrukt de veerkracht van de sector: "De logistieke sector heeft diverse uitdagingen, zoals netcongestie, stikstofproblemen, hoge kosten voor brandstof en arbeid, en schommelingen in containerprijzen. Ondanks dit alles blijven beleggers geïnteresseerd en bereiden ze zich voor om op korte termijn weer grootschalig te investeren. Ze zijn hoopvol door de creativiteit en oplossingsgerichtheid van gebruikers die innovatieve toepassingen gebruiken om deze uitdagingen aan te gaan."

Er liggen volgens CBRE kansen voor ontwikkelende beleggers in de verduurzaming en efficiënter ruimtegebruik van oudere, leegstaande panden. High bay-distributiecentra en distributiecentra met meerdere verdiepingen worden genoemd als interessante mogelijkheden. 

CBRE's rapport wijst verder op een verschuiving in investeringsstrategieën, waarbij sommige investeerders hun focus uitbreiden naar andere sub-assets en geografische spreiding overwegen. Niet-traditionele logistieke hotspots, zoals Flevoland en Zwolle, vertonen een grotere marktgroei dan de voorheen populaire regio’s. Dit maakt logistiek vastgoed op deze locaties volgens CBRE een interessante beleggingsoptie.