Het moederbedrijf van Zara, Inditex worden het maar niet eens over het gebruik van plastic verpakkingen door de Duitse online modegigant Zalando. Inditex, dat zich heeft ingezet om eenmalig gebruik van plastic in de toeleveringsketen te verminderen, heeft Zalando gevraagd de plastic zakken waarin kleding wordt geleverd te vervangen door andere verpakkingen. Zalando heeft echter besloten dit niet te doen.

Zalando, dat veel merken verkoopt, heeft verklaard dat het voor hen niet haalbaar is om hun interne processen voor elk merk aan te passen. Een woordvoerder van Zalando liet Bloomberg News weten dat het vervangen van plastic zakken door karton of papieralternatieven de impact van de verpakking niet zou verminderen.

Inditex is een van Zalando's grootste partners en heeft zich vier jaar geleden gecommitteerd aan het uitfaseren van alle eenmalig gebruik plastic voor klanten tegen 2023. Dit omvat het verwijderen van plastic hangers, stickers, parfumverpakkingen en de transparante plastic verpakkingen die bestellingen beschermen, bekend als polybags.

Wereldwijd vertrouwen retailers op polybags om kleding te beschermen tegen vocht en vlekken tijdens het transport van de fabriek naar de winkel of de huizen van klanten. De mode-industrie produceert jaarlijks 180 miljard van deze eenmalig gebruik plastic polybags, waarvan de meeste technisch recyclebaar zijn, maar uiteindelijk op stortplaatsen of verbrand worden.

Inditex verwijdert de standaard plastic zakken in winkels en magazijnen en herpakt de kleding in andere materialen, zoals gerecycled karton of papier, voordat het naar klanten wordt gestuurd. Een woordvoerder van Inditex zei dat de plastic zakken vervolgens worden verzameld voor recycling en hergebruik.

Zalando onderzoekt momenteel verschillende opties om het industriebrede probleem op lange termijn op te lossen, waaronder het anders vouwen van kleding en het verminderen van de dikte van plastic zakken. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van oplossingen die duurzaamheid prioriteren en de impact van materialen en afval minimaliseren.