In de eerste helft van 2023 hebben Belgische consumenten online 7,9 miljard euro uitgegeven. Een stijging van 9,4% in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Het merendeel betrof 'diensten', met een totale waarde van 4 miljard euro, wat een stijging van 20% is ten opzichte van vorig jaar.

Onder poductaankopen blijkt sport & recreatie de favoriete categorie te zijn, met een opmerkelijke groei in zowel waarde als volume. Ook andere categorieën zoals telecom en huishoudtoestellen zagen een toegenomen vraag.

Greet Dekocker, Managing Director van BeCommerce – SafeShops.be, merkt op: “Het online aankopen van diensten doet het schitterend. Mensen maken steeds meer gebruik van online diensten in hun dagelijks leven. Zo is er bijvoorbeeld een stijging van 35% in uitgaven voor openbaar vervoer.”

De smartphone neemt daardoor voor het eerst de overhand in online shopping, met een adoptatie onder 88% van de ondervraagden, terwijl het gebruik van de computer afneemt naar 81%.

Daarnaast heeft recent onderzoek uitgewezen dat Antwerpen de provincie is met het grootste aantal webwinkels, gevolgd door Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. E-commerce heeft zich in België ontwikkeld tot een digitale economie waarbij ook marktplaatsen een belangrijke rol spelen. Uit een onderzoek naar het verkoopprofiel van Belgische MKB'ers blijkt dat 45% digitaal verkoopt, waarvan 32% gebruik maakt van online marktplaatsen.

Dekocker voegt hieraan toe: “Zowat één derde start hun online zoektocht via zoekmachines zoals Google of gespecialiseerde webshops. Marktplaatsen zoals Bol.com en Amazon worden echter ook steeds vaker als startpunt gekozen.”

Online marktplaatsen blijken ook een positieve impact te hebben op bedrijven; 25% van de digitale ondernemers zagen hun omzet met gemiddeld 23% stijgen.