Het waterpeil van de Rijn zal gevaarlijk dicht bij het punt komen waarop het daadwerkelijk zal moeten sluiten, waardoor de handel in grote hoeveelheden goederen in gevaar kan komen.

 

De rivier bij Kaub, Duitsland - een belangrijk tussenstation voor het vervoer van goederen - zal tegen het weekend tot 47 centimeter zakken. Dat zou de rivier tot vrijwel onvaarbaar maken. 

Europa heeft al te kampen met de ergste energieschaarste in decennia, nu Rusland aardgas afsnijdt en de inflatie aanwakkert. Nu maakt de klimaatverandering de problemen van het continent nog erger. Een onbegaanbare rivier zou de toevoer van alles, van brandstof tot chemicaliën, kunnen stopzetten, terwijl regeringen proberen te voorkomen dat de energiecrisis de regio in een recessie doet belanden. 

"Het vervoer van steenkool wordt nu al beperkt door de lage waterstand, omdat er minder schepen beschikbaar zijn, en de schepen die klaar zijn voor gebruik minder lading vervoeren," zei energieleverancier EnBW AG in een verklaring. "De verschepingskosten voor steenkool nemen daardoor toe, wat op zijn beurt de kosten voor de exploitatie van kolencentrales opdrijft."  
 
De Rijn, die ongeveer 1.288 kilometer van Zwitserland naar de Noordzee kronkelt, is van vitaal belang voor de aan- en afvoer van stookolie, benzine, steenkool en andere grondstoffen. Laag water betekent dat binnenschepen hun lading moeten verminderen om de rivier te kunnen bevaren. De behoefte aan steenkool is toegenomen omdat Duitsland minder gas uit Rusland krijgt nu Moskou het Westen onder druk zet om de sancties te versoepelen. Duitsland dreigt 4,8% van zijn economische productie te verliezen als Rusland de toevoer van aardgas naar het land stopzet, waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds vorige maand. 

Op dinsdag daalde het waterpeil in Kaub tot het laagste sinds 2018, een jaar dat wijdverspreide verstoringen kende voor belangrijke industriële gebruikers. Het is nu iets meer dan 60 centimeter en de voorspelling is dat het zaterdag tot 47 centimeter zal dalen, volgens de Duitse Federale Dienst voor Waterwegen en Scheepvaart. De gemeten waterstand is niet de werkelijke diepte van de rivier. Bij Kaub bijvoorbeeld, toen het gemeten peil een paar weken geleden bijna 90 centimeter was, was de werkelijke diepte van de rivier ongeveer twee meter.