Een recente studie van Buck Consultants International en Supply Chain Media, waaraan ongeveer 150 top-supply chain leiders uit Europa en de VS deelnamen, heeft onthuld dat bedrijven die hun productiecapaciteit van Azië naar Europa verplaatsen hun supply chain niet alleen robuuster maken tegen verstoringen, maar ook hun CO2-uitstoot weten te verlagen.

Martin Gouda, partner bij Buck Consultants International, merkte op: “We zien dat veel bedrijven in afwegingen tussen dienstverlening, kosten, risico’s en CO2-reductie, deze laatste nog geen topprioriteit geven. Interessant is dat bedrijven de decentralisatie van productie nu óók zien als een belangrijke CO2-reductiemaatregel."

Het onderzoek toonde ook aan dat slechts één op de drie bedrijven daadwerkelijk hun CO2-uitstoot in de hele keten effectief heeft gemeten. Niels Prins, senior adviseur bij Buck Consultants International, waarschuwde: "Bij veel bedrijven staat het meten van CO2-uitstoot nog in de kinderschoenen."

Daarnaast bleek dat bijna de helft van de bedrijven de gevolgen van het Cross Border Adjustment Mechanism (CBAM), dat Europese heffingen oplegt aan koolstofintensieve producten van buiten de EU, nog niet heeft geëvalueerd. Martijn Lofvers, directeur Supply Chain Media, benadrukte dat "ruim 40% verwacht in 2026 een duidelijke impact, veel meer dan nu."

Bedrijven worden aangemoedigd de nodige stappen te zetten, niet alleen om aan de regelgeving te voldoen, maar ook om de langetermijneffecten van klimaatverandering te beperken.