De Belgische inlichtingendienst houdt de belangrijkste logistieke hub van Alibaba in Europa, gelegen in Liège, in de gaten vanwege vermoedens van spionage door Beijing. Er zijn zorgen ontstaan dat Beijing zijn groeiende economische aanwezigheid in het westen mogelijk uitbuit. Europese regeringen zijn steeds kritischer gaan kijken naar de vermeende risico's die Chinese bedrijven met zich meebrengen, wat heeft geleid tot een herbeoordeling van de traditionele handelsbetrekkingen tussen de EU en China.

Belgische veiligheidsdiensten lieten aan Financial Times weten dat ze werken aan het opsporen van “mogelijke spionage- en/of interferentieactiviteiten door Chinese entiteiten, waaronder Alibaba”.

In 2018 sloot Alibaba een overeenkomst met België om de hub te openen in Luik, de vijfde grootste vrachtluchthaven van Europa, met een investering van €100 miljoen. Bijna twee jaar na de opening komen de operaties van Alibaba onder toezicht, vooral vanwege zorgen over de introductie van software die gevoelige economische informatie verzamelt. De inlichtingendienst gaf aan dat de aanwezigheid van Alibaba in België een aandachtspunt is, omdat Chinese bedrijven wettelijk verplicht zijn hun gegevens te delen met de Chinese autoriteiten. “China heeft de intentie en de capaciteit om deze gegevens voor niet-commerciële doeleinden te gebruiken,” aldus de diensten.

Vincent Van Quickenborne, de Belgische minister van Justitie, merkte op dat eerdere onderhandelingen met Alibaba nu achterhaald zijn en dat de tijd van naïviteit achter hen ligt.

Er zijn ook zorgen geuit over de software van Cainiao, het logistieke bedrijf van Alibaba, die hen mogelijk inzicht geeft in supply chains en mogelijke kwetsbaarheden. Cainiao weerlegde de aantijgingen, bewerend dat ze zich houden aan alle wetten en regelgeving, inclusief de GDPR van de EU.