De overgang naar 'zero-emissiezones' in binnensteden, waar vanaf 2025 geleidelijk alleen vrachtwagens en busjes zonder CO2-uitstoot mogen laden en lossen, baart gemeenten en ondernemers zorgen. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat een vol stroomnet, hogere kosten en het gebrek aan laadplekken de belangrijkste obstakels zijn.
De plannen zijn onderdeel van het Nederlandse Klimaatakkoord, en beogen schonere en stillere steden. Inmiddels hebben 29 gemeenten deze plannen op de agenda staan. Verschillende steden, waaronder Utrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam, onderzoeken of zijn al bezig met het ontwikkelen van publieke laadplekken voor vrachtverkeer.
Een recente aanbesteding in Amsterdam voor dieselvrachtwagens in plaats van elektrische onderstreept de complexiteit van de overgang. Gemeenten zoals Tilburg en Maastricht maken zich zorgen over het volle stroomnet, terwijl anderen zoals Rotterdam en Den Haag daar minder last van hebben.
Ondernemersorganisatie MKB-Nederland benadrukt dat de overheid de randvoorwaarden zoals laadinfrastructuur op orde moet hebben om deze overgang succesvol te laten verlopen. Er wordt ook gewezen op specifieke uitdagingen voor bedrijven, zoals de invloed van zware lading op de actieradius van elektrische voertuigen, en de behoefte aan laadmogelijkheden bij markten voor verkopers.