Deliveroo heeft zuinigere consumenten aangewezen als de oorzaak van het niet behalen van haar voorspellingen. De inflatie zorgt dat consumenten minder uitgeven aan niet-essentiële diensten, zoals afhaalmaaltijden.
De in Londen gevestigde voedselbezorgingsapp zei maandag dat de groei van zijn brutotransactiewaarde (GTV) over het hele jaar tussen 4 en 12 procent op basis van constante valuta zou bedragen, meer dan een halvering van zijn vorige raming van tussen 15 en 25 procent.
Deliveroo, waarvan 190.000 chauffeurs actief zijn in 11 markten wereldwijd, zei dat het te maken heeft met "voorzichtige vooruitzichten" en dat zijn financiële resultaten in hetzelfde kwartaal in 2021 waren opgewaardeerd door consumenten die meer eten bestelden als gevolg van lockdowns.
De waarschuwing is een weerspiegeling van de bredere druk op de kosten van levensonderhoud, die heeft geleid tot een vertraging van de groei en tot kleinere omvang van individuele bestellingen. De gemiddelde kosten van een afhaalmaaltijd zijn sinds het begin van het jaar met gemiddeld 8 procent gestegen, volgens Takealytics, een onderzoeksbureau dat food apps volgt.
"Het management heeft vertrouwen dat het bedrijf zich financieel aan kan passen aan een snel veranderende macro-economische omgeving, door het verbeteren van de brutomarge, efficiëntere marketinguitgaven en een strakke kostenbeheersing", aldus Deliveroo in een verklaring.
Het bedrijf zei dat de groei vertraagde tot 2 procent in het eerste kwartaal, vergeleken met 12 procent in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf handhaafde zijn margetarget voor het jaar en verwacht dat de aangepaste winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (ebitda) zal dalen tussen 1,5 en 1,8 procent, vergeleken met 2 procent vorig jaar.
In zijn handelsupdate voor het tweede kwartaal zei Deliveroo dat het 3,56 miljard pond aan GTV had gegenereerd in de eerste helft van 2022, een stijging van 7 procent op jaarbasis.
Deliveroo-aandelen hebben het moeilijk gehad sinds hun rampzalige beursgang in 2021, toen 2 miljard pond van de marktwaarde van het bedrijf werd geveegd op de eerste dag van de handel, en zijn in 2022 bijna 60 procent gedaald.
De aandelen, die naar de beurs gingen tegen 39 pond, daalden maandag in de vroege handel met 3 procent tot 8,20 pond.
Het bedrijf, opgericht in 2013, levert eten van meer dan 160.000 restaurantpartners en 13.000 retailers.
De waarschuwing van maandag voor een afzwakkende consumentenvraag is het nieuwste signaal dat online voedselbezorgdiensten moeite hebben om terug te stuiteren na de pandemie.
Concurrent Just Eat Takeaway heeft dit jaar meer dan de helft van zijn marktkapitalisatie verloren. Uber Eats heeft gezegd dat het dit jaar winstgevend is geworden na de lancering in 2014, volgens de geprefereerde aangepaste maatstaf van het bedrijf, die verschillende kosten zoals rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie wegstreept.
Deliveroo's cijfers zijn exclusief activiteiten in Spanje, waar Deliveroo zich in november uit terugtrok nadat het land wetten in het leven riep om gig economy-werknemers dezelfde rechten te geven als werknemers.
In het Verenigd Koninkrijk worden rijders voor het platform nog steeds erkend als "zelfstandigen", hoewel Deliveroo zijn koeriers ten minste het minimumloon zal betalen, terwijl ze in de app zijn ingecheckt en een bestelling afleveren.