De Zweedse startup Budbee heeft een paar goede jaren achter de rug. Dankzij de door Covid veroorzaakte hausse in online bestedingen heeft het bedrijf voor bezorging op afstand zijn omzet meer dan verdubbeld tot 80 miljoen euro in 2021.
Maar nu de inflatie stijgt, samen met de kosten voor elektriciteit en gas, gaan de consumentenbestedingen omlaag.
Volgens de Zweedse Handelsvereniging is de e-handel in Zweden in april met 15% gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Als we echter een vergelijking maken met de periode voor Covid in januari en februari 2020, was de e-commerce in april van dit jaar nog steeds met 70% gestegen.
CEO en medeoprichter Fredrik Hamilton maakt zich geen zorgen. "We hebben geen daling gezien, maar we groeien in feite, wat betekent dat we marktaandeel [van andere bezorgbedrijven] aan het afsnoepen zijn. En terwijl de e-commerce in Scandinavië afneemt, neemt die in de Benelux juist toe," zegt hij - Budbee is live in Zweden, Denemarken, Noorwegen, België en Nederland. "Doordat we in vijf verschillende markten zitten, kunnen we profiteren van hun verschillen."
Hij heeft ook net een nieuwe financieringsronde opgehaald - 400m SEK ($40m) van bestaande investeerders Kinnevik, H&M en CNI Nordics en anderen, evenals van zijn werknemers, bij een waardering van 7,3 miljard SEK (€700m).
Het helpt dat Budbee dicht bij het bereiken van winstgevendheid op groepsniveau is, voegt hij eraan toe. De startup wil tegen het einde van volgend jaar winstgevend zijn.
"Als we winstgevendheid niet altijd als kern van ons bedrijf hadden gehad, zou ik me zorgen maken. Er komt een vrij forse correctie in de markt en de waarderingen zijn de laatste tijd misschien wat hoog geweest. De risicobereidheid van durfkapitaalinvesteerders is nu volledig aan het veranderen en veel van het vroegere gepraat over enorme hoeveelheden beschikbaar kapitaal is verdwenen."
Bankieren op bankleningen
Financiering met durfkapitaal is echter niet de eerste keuze van Hamilton. Budbee's strategie is geweest om zoveel mogelijk van haar bijna 5.000 smart lockers te financieren via traditionele bankleningen. Maar dat betekent dat als het de omvang van de bestaande leningen wil vergroten, de banken eisen dat Budbee meer contant geld achter de hand heeft als een veiligheidsmaatregel.
"We willen zo weinig mogelijk verwatering hebben, en door al onze slimme lockers te financieren via leningen in plaats van durfkapitaal, kunnen we dat beheren. Maar door onze leningen uit te breiden, moesten we ons eigen vermogen vergroten als een convenant met de bank en daarom hebben we deze ronde opgehaald," zegt Hamilton.
Het is niet de enige startup die slimme lockers aanbiedt - Instabox bracht het idee enkele jaren eerder met succes naar Zweden.
"Ik denk dat verwatering een van de belangrijkste aspecten is voor startups. Ik bouw het bedrijf op voor de lange termijn en ik wil niet al mijn eigendom weggeven aan investeerders", zegt hij.
Hamilton is van mening dat het vrij zeldzaam is voor startups om leningen te gebruiken als financieringsoptie, omdat het voor onrendabele startups meestal moeilijk is om leningen te krijgen van traditionele banken. Voor de meeste startups worden dergelijke investeringen in apparatuur meestal betaald met durfkapitaal.
"Ik heb winstgevendheid altijd hoog op onze agenda gezet en dat heeft ons een beetje anders gemaakt dan andere startups. Nu zijn we echt blij dat we dat voor elkaar hebben gekregen."
Een grote overwinning voor Budbee eerder dit jaar was het winnen van een aanbesteding in Nederland om de enige bezorgpartner te worden bij Albert Heijn-vestigingen (Albert Heijn is de grootste supermarktketen in Nederland). Dit betekent dat Budbee in 700 van de grootste winkels van Albert Heijn in de regio slimme lockers zal hebben.
"Dat was voor ons een enorm succes. We zijn pas een paar jaar geleden begonnen met smart lockers, maar wisten alle gevestigde spelers te verslaan in dit aanbestedingstraject dat bijna anderhalf jaar heeft geduurd", aldus Hamilton.
Dat Zweden, een lang en vrij dunbevolkt land, erin is geslaagd om twee succesvolle last-mile delivery startups voort te brengen, is misschien niet zo vreemd als het klinkt, zegt Hamilton.
"Toen we erin slaagden om het model voor leveringen in Zweden te bepalen [met thuisleveringen en slimme lockers], realiseerden we ons dat dit naar andere landen kon worden uitgebreid - en alle andere landen zijn gemakkelijker om in te slagen dan Zweden. In Nederland doe je er twee uur over om het hele land door te komen, dezelfde tijd die het kost om in de spits van de zuidelijke naar de noordelijke buitenwijken in Stockholm te komen."