Iets minder dan de helft van de consumenten irriteert zich aan e-commerce leveringen die te veel verpakking hebben. Het geeft hen een slecht beeld van het winkelmerk dat ze opgestuurd heeft, zo blijkt uit een studie onder Britse consumenten.

Verpakkingsbedrijf DS Smith heeft berekend dat in het Verenigd Koninkrijk elk jaar 83 miljoen m3 te veel aan overbodige verpakkingen wordt geleverd. Het bedrijf ondervroeg in juni ook 2.000 Britse volwassenen en ontdekte dat 43% van het winkelend publiek erdoor geïrriteerd raakte. Consumenten geven de voorkeur aan verpakkingen die gemaakt zijn van alternatieve hernieuwbare bronnen (41%), die strak om de voorwerpen passen, ook als ze een vreemde vorm hebben (32%) en die waterdicht zijn (30%). 

Het programma ondervroeg ook 250 mensen die verantwoordelijk zijn voor verpakking, verzending en logistiek bij online retailers en ontdekte dat 80% van de bedrijven die goederen online verkopen, toegeeft vaak verpakkingen te gebruiken die niet goed op het product zijn afgestemd. Wel is meer dan de helft gefocust op de recycleerbaarheid (55%) en meer dan een derde op de herbruikbaarheid (35%) van verpakkingen.

In totaal, zegt DS Smith, worden in het Verenigd Koninkrijk maandelijks 167 miljoen pakjes via online winkelen verstuurd, waarbij 169.291 ton overbodig karton - dat 39,4 miljoen pond kost - 480m m2 plastic tape en 80m m3 vulmiddel gebruikt - genoeg om de O2 Arena in Londen 36 keer te vullen. 

Stefano Rossi, chief executive van DS Smith Packaging, zegt: "Consumenten willen minder verpakking. Grondstoffen zijn duurder dan ooit en de voordelen voor het milieu zijn aanzienlijk. Het is nu tijd om de lucht uit het online winkelen te halen."

"Verspilling van materialen gebeurt niet per ongeluk, verspilling ontstaat door keuzes die in het ontwerpstadium gemaakt worden. We moeten een circulaire aanpak volgen, waarbij we afval verminderen door materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden. Via ons partnerschap met de Ellen MacArthur Foundation hebben we al 700 ontwerpers van DS Smith opgeleid om circulaire ontwerpprincipes te gebruiken, die nu aan meer dan 2.000 levende 'circulaire' projecten werken. Onze hoop is dat circulaire principes de norm worden voor alle ontwerpen, overal, en dat de 'handel in lucht' snel tot het verleden behoort."