Wanneer de vraag naar vrachtvervoer afneemt, dalen de huurprijzen op korte termijn voor de schepen die die vracht vervoeren. Wanneer de vraag naar vracht stijgt, stijgen de huurtarieven. Dat is nu te zien aan de spotprijzen voor supertankers die ruwe olie vervoeren vanuit het Midden-Oosten en grote bulkers die ijzererts vervoeren naar China (zwakke vraag, lage tarieven) en voor productentankers die diesel, benzine en vliegtuigbrandstof vervoeren (grote vraag, hoge spotprijzen).
Je ziet het echter niet in de containervaart. Tenminste, nog niet. De markt voor containervrachtvervoer wordt overspoeld door het negatieve sentiment in verband met de importvraag, maar de chartertarieven voor schepen voor de korte termijn blijven torenhoog.
"De chartermarkt is niet afgeschrikt door het zwakkere sentiment in de wereldwijde scheepvaartsector en blijft extreem sterk," bevestigde dataleverancier Alphaliner op woensdag. "Chartertarieven blijven stijgen naar historische records met, opmerkelijk, enkele verdere winsten behaald door bepaalde groottes." Er is "een aanhoudende bonanza".
Bedrijven nog steeds op zoek naar schepen
Alphaliner meldde dat BAL Container Line zojuist de Northern Prelude heeft gecharterd voor € 168.000 (160.000 dollar) per dag gedurende 40-60 dagen. Zelfs de allerkleinste schepen "blijven verbijsterende tarieven opleveren". Schepen met een capaciteit van slechts 700-800 TEU (twenty-foot equivalent unit) worden ingezet voor € 25.000 per dag.
Ht verschil tussen de chartermarkt en de vrachtmarkt? De vrachttarieven zijn niet meer op hun top en dalen nog steeds, maar nog steeds extreem hoog - hoog genoeg voor scheepsexploitanten om winst te maken, zelfs als ze torenhoge chartertarieven betalen.