VR Group, het staatsspoorwegbedrijf van Finland, heeft laten weten dat het eind 2022 zal stoppen met het vervoer van goederen naar Rusland. In april kondigde de VR Group al aan dat het goederenvervoer per spoor tussen beide landen geleidelijk zou worden afgebouwd zodra de bestaande vervoerscontracten afliepen.

Het is niet de eerste keer dat de VR dergelijke maatregelen aankondigt. In maart legde het bedrijf het goederenvervoer per spoor naar Rusland stil. Het goederenvervoer per spoor tussen Helsinki en Sint-Petersburg werd echter al na drie dagen, op 30 maart, hervat. Bovendien verklaarde het Russische persbureau (TASS) dat de VR het goederenvervoer naar Rusland tussen het begin van de oorlog en september al met 65 procent had verminderd.

In dezelfde periode schortte de VR haar passagierstreindienst Allegro, die Helsinki met St. Petersburg verbond, op en annuleerde deze officieel in augustus. Aan het begin van de oorlog vroeg de EU Finland de trein in bedrijf te houden voor Russische burgers die het land wilden ontvluchten.