Volgens verschillende rapporten is het ontslagpercentage vorig jaar met 28% gestegen, en heeft de burn-out in de supply chian mensen ertoe aangezet op zoek te gaan naar beter betaalde banen.

Zoals Bloomberg eerder al meldde, hebben supply chain-managers afgelopen jaar massaal ontslag genomen door de hoge werkdruk en een verlangen naar dikkere loonstrookjes.

De hoge omloopsnelheid komt overeen met de escalatie van de supply chain-problematiek in 2021. De pandemie leidde tot gesloten productiefabrieken, overbelaste havens en snel stijgende transportkosten. Het is grotendeels aan de supply chain managers om deze problemen op te lossen, waardoor hun baan veel zwaarder - maar ook lucratiever - is geworden.

"Met de toenemende mogelijkheden tegen de achtergrond van de supply chain crisis, komt het niet als een verrassing dat supply chain managers steeds vaker groenere weiden hebben opgezocht," zegt Kory Kantenga, een senior econoom bij LinkedIn.

LinkedIn, tegenwoordig onderdeel van Microsoft, berekent het verloop door profielen van haar leden te analyseren om te signaleren hoeveel mensen elke maand hun baan verliet. Het cijfer wordt vergeleken met het gemiddelde voor 2016, wat LinkedIn de "separation rate" noemt. Voor supply-chain managers is het gemiddelde verlatingspercentage van 2020 tot 2021 met 28% gestegen. Dat is het hoogste sinds LinkedIn vijf jaar eerder begon met het bijhouden van de gegevens.

Burn-out is een deel van de vergelijking, zei Kantenga. Nieuwe kansen spelen ook een rol, deels omdat de voortdurende verstoringen van de toeleveringsketen de vraag naar professionals die daarmee om kunnen gaan, aanwakkeren.

Toenemende vacatures
Vacatures voor supply chain en logistiek managers zijn sterk gestegen

Bron: ZipRecruiter - Inclusief het gemiddelde aantal openstaande vacatures op enig moment in de maand voor de functietitels

Sinds de uitbraak van Covid-19 werden winkeliers over de hele wereld geconfronteerd met lege schappen en vertragingen bij de verzending. Bedrijven werden gedwongen zich aan te passen aan een onvoorspelbare vraag, een race om schaarse materialen veilig te stellen, en de stress om werknemers te vinden omdat hun personeel naar andere banen uitweek of ziek werd. Daarnaast moesten ze ook nog genoeg vrachtwagens vinden om hun producten de deur uit te krijgen. Door de crisis werden banen in de toeleveringsketen zichtbaarder en een populair vakgebied voor studenten aan businessscholen.

De pandemie leidde tot een ineenstorting van "lean manufacturing", het streven naar kostenverlaging. In de praktijk betekende dit dat supply chain managers net genoeg personeel, materiaal en vrachtwagens tot hun beschikking hadden om de gemiddelde werklast aan te kunnen. Het model stortte in elkaar toen Covid-19 onverwachte pieken en stromen in de bestellingen bracht en de toegang tot voorraden bemoeilijkte, waardoor de planners 24 uur per dag en 7 dagen per week in de hoogste staat van paraatheid kwamen te staan.