IKEA's thuisleveringen zullen tegen 2025 door elektrische voertuigen worden gedaan, zei CEO Jesper Brodin maandag. Het is onderdeel van IKEA's strategie om in 2030 klimaat positief te zijn.

Op de Reuters IMPACT conferentie in Londen zei Brodin dat thuisleveringen in sommige steden al volledig elektrisch gebeurt en dat veel steden hard werken aan de aanleg van de benodigde infrastructuur.

"In sommige regio's zullen er wat uitdagingen zijn en zullen we er harder aan moeten trekken, maar in principe kunnen klanten al in 2025 van IKEA elektrische leveringen van IKEA verwachten."

CEO Jesper Brodin

De stap maakt deel uit van het plan om tegen 2030 klimaat positief te zijn - meer broeikasgassen te reduceren dan zijn hele waardeketen uitstoot.

De Ingka Groep, eigenaar van de meeste IKEA winkels wereldwijd, produceert al meer hernieuwbare energie dan het verbruikt, door sinds 2009 ongeveer 3 miljard euro (2,9 miljard dollar) te investeren in wind- en zonneprojecten.

Het bedrijf is van plan om tegen 2030 6,5 miljard euro te investeren, als onderdeel van zijn inspanningen om het gebruik van hernieuwbare energie in zijn hele toeleveringsketen te vergroten. Het bezit 575 windturbines, 20 zonneparken en 935.000 zonnepanelen op de daken van IKEA winkels en magazijnen.

Om daarbij te helpen is IKEA van plan een campagne te starten om huishoudens bewuster te maken van hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen - van LED-verlichting tot warmtepompen op zonne-energie - en om goedkope energiebesparende producten te verkopen.