Vinted heeft in 2023 zijn omzet flink zien groeien en was ook voor het eerst winstgevend. De Vinted Group behaalde een omzet van € 596,3 miljoen, een stijging van 61% ten opzichte van 2022 (€ 370,2 miljoen). De aangepaste EBITDA bedroeg € 76,6 miljoen en de nettowinst was € 17,8 miljoen, ten opzichte van een nettoverlies in 2022 van € 20,4 miljoen.

In de kern van de groep heeft de Vinted-marktplaats met succes groei gestimuleerd op meerdere fronten, waaronder een voortdurende toename van de penetratie in bestaande markten, geografische uitbreiding naar Denemarken, Finland en Roemenië en voortdurende uitbreiding naar luxe mode door middel van betere verificatie op echtheid. Ondertussen heeft de groep met de Vinted Go de ontwikkeling van verzendservices versneld en eerste stappen gezet om zich meer te verdiepen met betalingsservices. Deze stappen helpen Vinted om zijn klantpropositie voortdurend te verbeteren en te versnellen op zijn missie om tweedehands de eerste keuze te maken wereldwijd.

Lancering van luxe

Na de succesvolle overname van de specialist in tweedehands designerkleding Rebelle in 2022, bracht Vinted teams van beide bedrijven samen om een verificatiedienst te lanceren, waardoor Vinted-leden designer- en hoogwaardige mode-items met hoge mate van zekerheid op echtheid kunnen verhandelen. De dienst is al beschikbaar in negen Vinted-markten en zal dit jaar worden uitgerold naar meer markten, merken en categorieën.

Versnelling van Vinted Go-leveringsservices

Vinted Go, dat in 2022 werd gelanceerd om verzendgerelateerde services te ontwikkelen, groeide in 2023 gestaag. Met de installatie van circa 1.500 lockers en PUDO-punten in belangrijke steden in heel Frankrijk, heeft Vinted Go miljoenen pakketten bezorgd voor Vinted-leden en meer dan 400.000 alleen al in december 2023. In de tweede helft van het jaar heeft Vinted Go het Nederlandse bezorgbedrijf Homerr overgenomen, om beide organisaties in staat te stellen hun expertise in C2C-bezorging te verdiepen door gedeeld leren en schaalvergroting. Op basis van de solide prestaties in 2023 zal Vinted blijven investeren in Vinted Go in 2024, met name in Frankrijk, België en Nederland.

Uitbreiding naar betalingen

Vinted heeft een Electronic Money Institution License verkregen van de Bank of Lithuania om de ontwikkeling van nieuwe services en een betere ervaring voor leden mogelijk te maken.

"Onze prestaties in 2023 waren niet alleen het bewijs dat we sterke groei kunnen realiseren, maar ook dat we voorop lopen in een markt met enorm potentieel."
De Nederlandse CEO van Vinted, Thomas Platenga

CEO van Vinted, Thomas Plantenga, zei: "Tweedehands mode is nog steeds een relatief onvolwassen markt en is in de mode nog maar een klein deel van het geheel. Onze prestaties in 2023 waren niet alleen het bewijs dat we sterke groei kunnen realiseren, maar ook dat we voorop lopen in een markt met enorm potentieel. Belangrijker nog is dat het laten groeien van C2C tweedehands mode een impactvolle manier is om de schade van de mode-industrie te beperken en de reden achter onze missie om tweedehands de eerste keuze te maken.

"We hebben al vele jaren kapitaal ingezet met een hoog rendement op investeringen, waarbij we voortdurend rekening houden met de financiële duurzaamheid van onze investeringen, dus ik ben blij dat we nu kunnen delen dat we winstgevend opereren en positieve EBITDA hebben behaald in 2023. Het is een geweldig bewijs van de toewijding en hard werken van ons team om van Vinted een succes te maken voor onze leden. En het is een sterke basis om op voort te bouwen, gezien de vele kansen die we aan de horizon zien."

In het vierde kwartaal van 2023 heeft Vinted een €50 miljoen doorlopend kredietfaciliteit verkregen van BNP Paribas en ING Bank, voor mogelijke toekomstige investeringen of uitbreidingsmogelijkheden, inclusief M&A.

"Tijdens 2023 presteerde onze kernmarkt sterk, versnelden we de ontwikkeling van bezorgservices met Vinted Go, en hebben we stappen gezet in het betalingsgedeelte. Voor 2024 zullen we deze missie voortzetten en voldoen aan meerdere groeipunten, waaronder geografische uitbreiding en categorie-ontwikkeling", aldus Thomas Plantenga. "We zien veel kansen voor ons, dus we zullen winstgevendheid blijven afwegen tegen investeringsmogelijkheden om te versnellen naar onze missie."

Gedurende 2023 steeg het gemiddelde maandelijkse aantal werknemers met een derde (33%) tot 1.743, waarbij de meerderheid werkzaam was in Litouwen. Tegenwoordig zijn er meer dan 2.000 mensen werkzaam binnen de groep.