Volgens de laatste European Logistics Spotlight van Savills zijn Nederland en Frankrijk de markten met de grootste kansen voor beleggers in logistiek vastgoed. In beide landen heeft de vastgoedmakelaar vanaf 2022 een huurgroei van meer dan 30% waargenomen.

Savills onderzocht de ontwikkeling van zowel rendementen als huurgroei om de markten te identificeren met het grootste potentieel voor aantrekkende rendementen. De interesse van vastgoedinvesteerders zal hierbij voornamelijk vallen op markten met een aanhoudende huurgroei in de periode ná de pandemie. Naast Nederland en Frankrijk, komen landen zoals Tsjechië, België, Denemarken en Dublin, waar de leegstand van logistiek- en industrieel vastgoed beperkt is, naar voren als veelbelovende markten.  De huurgroei in deze landen bedroeg meer dan 10% in de periode tussen Q1 2022 en Q3 2023 en zullen naar verwachting in 2024 verder doorgroeien.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, licht toe: "Nu de huidige cyclus van verkrappend monetair beleid tot een einde is gekomen, vragen investeerders zich af: wat nu? Met ongewijzigde rentetarieven in het eerste kwartaal van 2024, verwachten we dat de huurgroei in de tussentijd zal fungeren als bepalende factor voor de aantrekkelijkheid van vastgoed.  De ervaring doet leren dat in economische onzekere tijden, robuuste huurgroei een indicatie is van de krappere dynamiek aan de aanbodzijde van een markt. Tevens zien we dat huurgroei het afgelopen decennium een doorslaggevende factor is geweest voor investeerders om te beleggen in logistiek vastgoed in Europa.”

Vanuit het perspectief van gebruikers heeft Savills twee belangrijke drijfveren geïdentificeerd voor de vraag naar logistiek vastgoed in 2024. Dit omvat een stabiele groei van e-commerce operators en een voortdurende trend naar 'onshoring' onder fabrikanten.

De terugkerende groei van e-commerce kan een belangrijke rol spelen in de toenemende vraag van huurders van logistiek vastgoed. Dit kan leiden tot de stabilisatie van de huidige bezettingsniveaus van logistiek vastgoed en de afname van het aanbod van beschikbare ruimte op de markt. Onderzoek van Savills, naar de verwachte groei van e-commerce tussen 2023 en 2028, wijst uit dat Italië, Oostenrijk, Ierland, Duitsland en Spanje de grootste groei zullen doormaken in de komende vier jaar.

Savills voorziet daarnaast dat on-shoring een aanhoudende trend zal zijn in het komende decennium. Hoewel deze trend een stijging in de opname van logistiek- en industrieel vastgoed zou kunnen veroorzaken, verwacht de vastgoedadviseur niet dat dit zal resulteren in eenzelfde explosieve groei als gevolg van de wijdverspreide opkomst van online winkelen in de afgelopen tien jaar.

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, voegt hieraan toe: "Hoewel er een verbetering van de markt wordt verwacht in 2024, zullen uitdagingen zich blijven voordoen. De kosten van financiering zullen dalen, maar naar verwachting niet terugkeren naar het niveau van 2019.  Hierdoor zal een bovengemiddelde huurgroei nodig zijn om investerings- en ontwikkelingsbeslissingen in veel markten te rechtvaardigen. Niettemin blijft de logistieke markt sterke fundamenten vertonen en daarmee blijft de sterke positie gehandhaafd. Ondanks de toename van de leegstand in heel Europa in het afgelopen jaar, verwachten we dat de grootste piek voorbij is. In Nederland zagen we ook een lichte toename van de leegstand, die met 4,4% nog steeds laag ligt. In dit licht, verwacht Savills dat investeerders dit jaar kritischer zullen zijn wat betreft de keuze van locatie, waarbij plaatsen waar de leegstand relatief laag blijft, de aandacht van investeerders zullen trekken."