IKEA voert zelfsturende drones in die medewerkers bijstaan met geautomatiseerde voorraadcontroles. Het IKEA-distributiecentrum in het Belgische Winterslag heeft de primeur dat het de eerste IKEA-locatie is waar de drones dag en nacht rondvliegen, terwijl er medewerkers aan het werk zijn.

In tientallen IKEA vestigingen wereldwijd stijgen al zelfsturende drones op voor voorraadcontrole. Maar in Winterslag ging het bedrijf een stap verder: hier voeren de drones hun taken ook overdag uit, tijdens de werkuren van de medewerkers. In andere IKEA vestigingen stijgen de drones pas ‘s nachts op na sluitingstijd. Doordat de drones gelijktijdig actief zijn met de medewerkers, kunnen medewerkers in real-time inspelen op mogelijke tekorten of overschotten, nog efficiënter werken en de drones inzetten in opslagplaatsen waar er 24 op 7 activiteiten worden uitgevoerd. 

De drones maken het dagelijks werk van medewerkers ergonomischer, veiliger en minder routineus, zo stelt IKEA, dat verder van laat weten dat de drones bijdragen aan een betere klantervaring, omdat medewerkers producten sneller kunnen terugvinden en fouten in de voorraad sneller kunnen corrigeren. 

IKEA ontwikkelde de drone-technologie in samenwerking met het Zwitsers bedrijf Verity. Ze bouwden een op maat gemaakt GPS-systeem en een op AI gebaseerd algoritme, waarmee de drones barcodes scannen en fouten in de voorraad opsporen. De data die de drones verzamelen verschijnen onmiddellijk op een dashboard, waardoor handmatige voorraadinspecties overbodig zijn en voorraadoverzichten sneller worden opgemaakt. 

Deze investeringen in drone-technologie maken deel uit van een bredere evolutie bij IKEA België, waarbij digitalisering en automatisering een betere werkomgeving en meer tevreden klanten in een hybride winkelomgeving mogelijk moeten maken.