Om drugssmokkel via poststukken effectief te bestrijden, heeft de douane een nieuw specialistisch team opgericht. Het Hit and Run Post-team (HARP) zal zich richten op het opsporen en vervolgen van daders die drugs via enveloppen en pakketten naar het buitenland proberen te verzenden.

Volgens de douane wordt het door deze aanpak moeilijker voor criminelen om drugs via poststukken te versturen. Het aantal controles op poststukken is de afgelopen jaren al toegenomen, wat resulteerde in een daling van het aantal onderschepte poststukken met drugs. In 2023 werden 16.500 poststukken met drugs onderschept, waarvan 1.802 pakketten met cocaïne. Dit is een daling ten opzichte van 2022, toen er 27.000 poststukken met drugs werden onderschept, waaronder 2.913 cocaïnezendingen.

Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Douane) benadrukte het belang van het HARP-team bij de bestrijding van drugscriminaliteit: "Drugs worden niet alleen vervoerd via grote scheepscontainers. Criminelen versturen drugspillen ook anoniem via een brievenbus op de hoek van de straat. We zetten alles op alles om te voorkomen dat drugscriminelen hun illegale handelswaar via poststukken verspreiden."

Het HARP-team bestaat uit specialisten van de douane, politie en het Openbaar Ministerie, vergelijkbaar met het HARC-team dat zich richt op drugssmokkel op vliegvelden en in havens. De Vries benadrukte de diverse expertises binnen het team, waardoor zij in staat zijn om daders op te sporen, aan te houden en te vervolgen.

Naast de inzet van specialistische teams werkt de douane ook aan technologische ontwikkelingen in samenwerking met postbedrijven. Zo wordt momenteel een algoritme getest dat pillen in poststukken kan detecteren via scanbeelden, als onderdeel van de inspanningen om het proces van detectie en onderschepping van drugs te verbeteren.