Mobinn, een nieuwe spinoff van Hyundai, heeft onlangs een innovatieve oplossing gepresenteerd voor een van de grootste uitdagingen van bezorgrobots: het beklimmen van trappen. Tijdens CES 2024 in Las Vegas toonde het bedrijf een bezorgrobot uitgerust met flexibele wielen die moeiteloos trappen kan beklimmen.

Trappen en stoepranden vormen vaak een obstakel voor bezorgrobots, waarbij de gebruikelijke oplossing was om ze te vermijden door gebruik te maken van fietspaden, stoepranden en hellingen. Dit is echter problematisch voor de vele mensen die wonen op plaatsen die toegankelijk zijn via ten minste één trede vanaf de straat.

Mobinn, afgekort voor "mobile innovation", heeft deze technologie in de loop van enkele jaren bij Hyundai ontwikkeld, maar is pas vorig jaar als apart bedrijf opgericht. De robots zijn gedeeltelijk autonoom en zijn uitgerust met een reeks sensoren om navigatie mogelijk te maken. CEO Choi Jin van Mobinn demonstreerde persoonlijk hoe de robot trappen op en af ging.

Opvallend is dat de robot in staat is om 8 uur lang trappen te beklimmen zonder aan efficiëntie in te boeten. De wielen van de robot zijn flexibel, maar hebben een scharnierend frame aan de binnenzijde dat voorkomt dat ze te veel vervormen. De robot is ook uitgerust met een kantelbare laadruimte, zodat de lading niveau blijft, hoewel deze enigszins kan schudden tijdens het rijden. De robot heeft een paar deuren aan de voorkant die openen om toegang te bieden tot het voedsel of pakket binnenin.

De robots worden momenteel getest op de straten van Korea, maar het bedrijf en het product zijn nog relatief jong. Mobinn werkt ook aan rolstoelen en andere mobiliteitsopties, maar het lijkt erop dat de bezorgrobot hun eerste marktintroductie is.