XL Businesspark, gelegen aan de zuidkant van Almelo, is na jaren van zorgen bijna volledig bezet. In het afgelopen jaar zijn er tal van grote hallen bijgebouwd, en voor 2024 staan er nog meer projecten op de planning.

Het park, dat jarenlang kampte met stagnatie, is nu bijna volledig gevuld. Een van de meest opvallende projecten is distributiecentrum Ara, dat een natuurlijk scherm van een kilometer lang en 15 meter hoog heeft. Dit 'grootste natuurscherm van Nederland' is bedoeld om de hal te camoufleren, hoewel de beplanting nog moet groeien.

Onder de recente toevoegingen aan XL Businesspark is een distributiecentrum van Panattoni van 55.000 vierkante meter, dat in juni 2024 klaar zal zijn. Daarnaast is het nieuwe hoofdkantoor van Tecnotion in aanbouw, opvallend door zijn bijzondere architectuur.

Verdere ontwikkelingen op het park omvatten een grote hal van Bleckmann, waar een investering van 50 miljoen euro mee gemoeid is en projecten voor bedrijven zoals VDL, Frankenhuis, en Elektramat. Het park is ook de toekomstige locatie voor Jalo Biopallets, dat brandstof uit snoei- en afvalhout produceert. Als alle geplande projecten zijn voltooid, zal het XL Businesspark nagenoeg vol zijn. Momenteel is 95% van de beschikbare grond bebouwd of in ontwikkeling. Het park, dat 125 hectare beslaat, heeft nog enkele percelen te koop.

Er zijn echter nog enkele hindernissen, zoals de strijd om een gepland tankstation bij de ingang van het park. EG Group heeft de aanbesteding gewonnen, maar Avia Weghorst heeft bezwaar aangetekend tegen de ontwerpvergunning. Ondanks de uitdagingen verwacht directeur Jan Geerdink dat XL Businesspark uiteindelijk een winst van 12 miljoen euro zal opleveren, te verdelen onder de aandeelhouders. Dit bedrag is een significante omslag, gezien de eerdere stagnatie in de uitgifte van kavels.

Voor de toekomstige uitbreiding van XL Businesspark, aan de andere kant van het Twentekanaal, zijn de plannen al vergevorderd. De gemeente Almelo en de provincie Overijssel hebben groen licht gegeven, maar er moet nog veel geregeld worden.