Kledingbedrijf Bestseller, bekend van merken als Vero Moda en Jack & Jones, heeft de komst van een innovatief logistiek centrum aangekondigd, gelegen in Lelystad op het Nederlandse eiland Flevopolder. Het centrum heeft een oppervlakte van maar liefst 155.000 vierkante meter en moet dienen als een model van circulair ontwerp en milieubewustzijn.

Het centrum, genaamd Logistics Center West (LCW), zal voornamelijk worden gebouwd van massief hout en andere biogene materialen zoals stro. "We zijn niet alleen een logistiek centrum aan het bouwen; we creëren een omgeving die gedijt met diverse inheemse soorten, wetlands en groene ruimtes," zegt Sonja Stockmarr, Global Design Director van Landscape.

Ecologische diversiteit en medewerkerswelzijn

Het unieke aan dit project is de aandacht voor biodiversiteit. Meer dan 40% van de locatie is gewijd aan het landschap, dat is geïnspireerd op de omliggende eilandhabitat. Een speciaal aangelegd wetlandgebied zal een groot deel van de site bedekken, waarbij de nadruk wordt gelegd op het creëren van microhabitats door middel van diverse inheemse soorten en gevarieerde landschapsarchitectuur.

Daarnaast wordt het welzijn van de werknemers centraal gesteld. Het logistieke centrum zal kantoren, opslagruimtes en een restaurant met een daktuin en terras bevatten. "Deze doelbewuste integratie van natuur in de werkruimte creëert een unieke sfeer waar medewerkers in contact kunnen komen met de natuurlijke wereld," voegt Stockmarr toe.

Waterbeheer en duurzaamheid

Het LCW zal ook beschikken over een geoptimaliseerd irrigatiesysteem dat een gezonde water-ecologie bevordert en beschermt tegen overstromingen. Stormwater afkomstig van het dak kan efficiënt worden gerecycled voor intern gebruik in het gebouw.

Daktuin

Het dak van de site zal een scala aan beplantingsbedden, kleine fruitbomen en bloeiende struiken hebben, wat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is maar ook functioneel. Het biodiverse dak absorbeert CO2, filtert luchtverontreinigingen en vermindert warmteabsorptie.

Met dit project zet Bestseller een nieuwe norm voor hoe logistieke centra kunnen worden ontworpen met zowel ecologische als menselijke factoren in het achterhoofd. Het is een levend voorbeeld van duurzaamheid en innovatie, die hopelijk als model zal dienen voor toekomstige ontwikkelingen in de logistieke sector.